Rinnaga toitmist saavad toetada ka need, kes ise ei imeta

Rinnaga toitmist saavad toetada ka need, kes ise ei imeta

06. Aug 2020, 14:50 Emmede Klubi Emmede Klubi

Mõned lapsed vajavad kasvamiseks piimasegu abi, kuid meie kõigi huvides on, et võimalikud paljud beebid toituksid siiski rinnapiimast. Imetamine on hea algus elule, see toetab laste ja emade tervist ning vähendab märkimisväärselt koormust keskkonnale. Imetamist saavad toetada kõik inimesed  ka need, kes ise ei imeta, kes pole saanud oma last imetada, kellel polegi lapsi. Kuidas? 

  • Olles värsketele emadele toeks. Imetamine võib esialgu olla väga raske ning ema vajab oma lähedaste ja professionaalsete nõustajate tuge. Toetamine tähendab kuulamist, mõistmist, aega andmist, julgustavaid sõnu, abi pakkumist ja soovitud abi andmist. Toetamine ei tähenda survestamist ega soovimatu nõu või abi andmist. Teiste inimeste suhtumine peaks ema väestama, mitte endas kahtlema või pettuma panema.
  • Levitades tõenduspõhist informatsiooni imetamise kohta, seda nii rääkides imetamise kasuteguritest kui ka kummutades müüte, mille tõttu paljud emad arvavad, et neil ei jagu piima.
  • Muutes imetamine ühiskonnas võimalikult lihtsaks ja mugavaks, nt pakkudes imetamiseks sobivat keskkonda kõikjal ning olles avalikes kohtades imetavate emade suhtes toetav.
  • Toetades imetamise nõustamise levikut, sest enamasti loobutakse imetamisest probleemide tekkimisel, kuid ilma nõustajaga konsulteerimata. Koostöös usaldusväärse nõustajaga on enamik takistusi lahendatavad – sealhulgas enamasti ka piimapuudus.
  • Hoidudes emade häbimärgistamisest, kellel imetamine ei õnnestunud või kes ei teinud seda valikut! Halvustav suhtumine piimasegu kasutavatesse emadesse tekitab lisastressi ja soodustab sünnitusjärgse depressiooni teket, see kahjustab nii emasid kui ka lapsi. Halvustav suhtumine, eriti imetamisnõustajate ja meditsiinitöötajate poolt, tekitab olukorra, kus abi ei julgeta või soovita tulevikus otsida ning nõustamisteenus ei ole ühiskonnas turvaline ja laialt levinud valik kõigile emadele.