Veel üks imetamise kasutegur: see on keskkonnasõbralik!

Veel üks imetamise kasutegur: see on keskkonnasõbralik!

04. Aug 2020, 14:56 Emmede Klubi Emmede Klubi

Augusti esimene nädal on traditsiooniliselt rinnaga toitmise nädal, mida tähistatakse üleilmselt. 2010. aasta imetamisnädala sõnum on "Toeta imetamist tervema planeedi nimel". 

Nimelt: lisaks sellele, et imetamine on beebile ja emale tervislik, on see ka kõige jätkusuutlikum viis lapse toitmiseks. 

Rinnapiim on täiesti looduslik toit, mis ei saasta keskkonda vähimalgi määral, mida ei ole vaja transportida ja mis on kergesti taastuv. Rinnapiima n-ö tootmiseks kulub vaid umbes 500 kcal jagu täiendavat toitu emale. Seega on rinnaga toitmise ökoloogiline jalajälg madal, olenedes vaid sellest, kuidas ema ise toitub. Ressursikulukam on rinnapiima välja pumpamine pumba abil, kuid needki seadmed on enamasti korduvkasutatavad. 

Piimasegu kasutamine kulutab aga hulgaliselt ressursse. Piimasegu toodetakse enamasti lehmapiimast. Piimafarmid on väga suured kasvuhoonegaaside allikad. Mida enam lehmapiima me vajame, seda enam on ka vaja loomade karjatamiseks metsa maha võtta ja loomade toitmiseks ressursse kulutada. Loomadele toidu kasvatamisel kasutatakse pestitsiide ja väetiseid, mis kahjustavad loodust.

Lehmapiimast piimasegu (pulbri või vedeliku) tootmine tehastes on samuti energiakulukas ettevõtmine. Enamasti kasutatakse tootmises vajaliku energia saamiseks fossiilkütuseid, mis on taastumatud loodusvarad ning mille põletamine tekitab kasvuhoonegaase. 

Pulber või vedelik pakendatakse (enamasti) plastikust topsi, millest saab ühekordse kasutamise järel jääde. Piimasegu toorainete tootjani ja valmistoote tarbijateni transportimine on samuti keskkonnale kahjulik, kuna kaupade transport on üks suurimaid saastajaid.

Samuti kulub piimasegu tootmiseks ja pakkumiseks väga palju puhast vett, mis on maailmas defitsiitne. 

Võrreldes imetamise ja beebi piimaseguga toitmise ökoloogilist jalajälge, on leitud, et imetamise ökoloogiline jalajälg on 40-53% väiksem.

Teaduskirjanduses on näidatud, et piimasegu tootmine on maailmas üks olulisi, äramärkimist ning leevendamist vajavaid kasvuhoonegaaside allikaid. Eriti probleemne on jätkupiimasegude kasutamine. Kui imiku piimasegu on mõnedele beebidele tõesti vajalik, siis väikelastele mõeldud jätkupiimasegu ei vaja tegelikult ükski laps. Seda toodetakse, reklaamitakse ja müüakse vaid kasumi teenimiseks.Seega - toetades imetamist, toetame tervemat planeeti.

(Allikas: ülemaailmse imetamisnädala 2020. aasta infoleht "Support breastfeeding for a healthier planet")