Miks toob jõuluvana ühele lapsele hulgaliselt kalleid kinke, teisele palju vähem?

Miks toob jõuluvana ühele lapsele hulgaliselt kalleid kinke, teisele palju vähem?

15. Dec 2022, 12:42 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kõik pered on erinevad. Mõnes peres täitub jõulukuuse alune tihedalt kingipakkidega, teistes peredes lubab rahaline võimekus teha igale lapsele ühe pisikese kingi. Ühes peres on jõulud maagiline aeg, mil täituvad kõik lapse soovid ja unistused, teises peres õpetatakse lastele, et jõulud on andmise ja lähedastega koos olemise aeg ning asjade üleküllus on vale.

Probleem tekib alles siis, kui vaheaeg on lõppenud ja jõuluvana-usku lapsed uuesti lasteaeda ja kooli kogunevad. Miks tõi jõuluvana ühele lapsele uue telefoni, kalli iPadi ja sadade eurode väärtuses mänguasju, aga teisele lapsele soojad saapad ja kaisukaru? Laps võib mõelda, et ta pole sama hea olnud või ta ei meeldi jõuluvanale sama palju.

Lihtne lahendus on muidugi see, kui jõuluvana tooks igale lapsele ühe kingituse. Kui soovid lapsele rohkem kingitusi teha, siis need võivad olla jõulukingid emalt, isalt, vanaemalt jne!

Piirduda võib ka sellega, et jõuluvana toob kingi lasteaia või kooli jõulupeole – seal on kõik kingitused ühesugused ja lapsed on võrdses olukorras. See, milliseid kinke keegi hiljem kodus lisaks saab, oleneb perekonna põhimõtetest ja rahalisest seisust.

Nii pere väärtuseid kui ka majanduslikku olukorda on lastele oluliselt lihtsam selgitada, kui seda, miks jõuluvana eelistab ühte last teisele.

Jõulud on tõesti andmise aeg – üks võimalus selleks on arvestada ka teiste, mitte ainult iseenda soovide ja vajadustega. Rahumeelset ja lahket jõuluaega!

Veel Emmede Klubis jõulude teemal

  • Miks hulgaliselt kingitusi polegi kuigi hea idee, loe SIIT
  • Kuidas teha kingitusi säästlikult, loe SIIT
  • Kuidas kinkida targalt, loe SIIT.
  • Eetilisi kingiideid ületarbimise ajastuks leiat SIIT.
  • Montessori-stiilis kingiideid leiat SIIT.
  • Põhjused, miks eelistada elamuskinke, leiad SIIT.