Tere, lasteaed! Kuidas aidata laps tagasi lasteaia-aegsesse unerütmi?

Tere, lasteaed! Kuidas aidata laps tagasi lasteaia-aegsesse unerütmi?

24. Aug 2022, 10:21 Emmede Klubi Emmede Klubi

Alates umbes nelja-aastaseks saamisest ei vaja enamik lapsi enam päevaund. Siiski on Eesti lasteaedades jätkuvalt levinud lõunauinak kuni koolieani välja. Seetõttu on paljudel lasteaialastel õhtune uinumine raskendatud.

Suvisel ajal lähevad aga lapsed enamasti üle eakohasele unerütmile ning lõunaunesid ei tee. Vahel läheb rütm ka teises suunas paigast ära – laps läheb suvel magama alles hilisõhtul või keskööl ja ärkab hommikul kella üheksa-kümne ajal.

Unenõustaja Livia Mordant annab nõu, kuidas suviselt unerütmilt lasteaia-aegsele unerütmile üleminek võimalikult kergeks muuta.

„Tea, et lapsed on oma kronotüübi järgi lõokesed ehk varased uinujad, varased ärkajad. Öökullideks muutuvad nad ajutiselt teismeliseeas. Aga lõokesed saavad nad olla siis, kui nad on eakohase aja järgi magama saanud ning see võiks olla umbes kell 20:00-21:00. Reaalselt on see võimalik siis, kui lasteaias enam und ei tehta,“ ütleb Mordant.

Ta annab mõned nõuanded, kuidas laps sügise hakul eakohasesse lõokese unerütmi saada.

Päevauni paika, ööuned järgi

Kui teil on laps, kes uinub lasteaiaõhtutel alles 23:00 ja tal läheb vähemalt tund aega uinumiseks, siis on aeg lasteaiaga läbi arutada, kas on võimalik lapsel unetund asendada puhketunniga. Hilisel uinumisel jääb ööuni väga lühikeseks ning hommikul vara tõusta on äärmiselt raske. Võimetus õhtul õigel ajal magama jääda ongi selge märk, et lapse keha ei vaja enam lõunaund. Kui laps lõunaund ei vaja, on teda lasteaias lõunaunele sundides väga raske või isegi võimatu ööune rütmi üldse korda saada.

Rutiin paika, kellaajad järgi

Oluline ei ole mitte militaarse täpsusega päevakava, vaid etteaimatav rutiin. Mitte kellaajad, vaid tuttavad tegevused, mis viivad uneni. Viige harjumuspäraseks kõigepealt une-eelsed tegevused, siis saate nihutada nende kellaaega.

Mõnus õhtu enne magamaminekut

Päevad on alles pikad ja valged, aga ühtäkki ongi kell 21, lasteaiapäev terendab silme ees ja tahaks lapse justkui ruttu-ruttu magama suunata: nii, aitab nüüd, ruttu pesema, ruttu voodisse! Kahjuks see lapsele ei tööta. Võtmesõnadeks on hoopis rahulikkus ja mängulisus. Magamaminek ei tohiks olla võimuvõitlus. Kõigepealt lase lapsel end tühjaks joosta – ära sunni teda paigal istuma või vaikselt raamatut vaatama. Jäta õhtusse üks moment, kus teete midagi koos – võib olla tantsite või mürate. Leia endas mängulisus! Sellele võib järgneda õhtu rahulikum aeg. Pange koos valmis järgmise päeva riided, valige raamat mida lugeda, tehke vajalikud õhtused hügieeniprotseduurid, siis veel lugege, jutustage või kaisutage koos rahulikult.

Toeta last uinumisel kui vaja

Inglise keeles on termin self-soothe, mis on eneseregulatsiooni oskus, arenguetapp, ja see tekib lastel alles umbes siis, kui nad on kooliealised. Seega kui laps ei taha lasteaiaealisena veel ise magama minna või ise uinuda, siis ära süüdista selles ennast ega last. Eneseregulatsiooni oskust ei saa selgeks õpetada või peale sundida – see areneb välja ise. Kuni laps vajab uinumiseks sinu lähedust ja abi, seni paku seda talle. Just läbi lapse vajaduste täitmise (mitte täitmata jätmise) arenebki eneseregulatsiooni oskus tasapisi välja, aga ka lapse parem empaatia- ja rahunemisvõime ning sotsiaalsed oskused. Uinumine on lastele meist suur eraldumine, seega meie lähedalolek tõepoolest on oluline ja kui vähegi võimalik, siis proovi seda ka võimaldada. Tänu sellele tekib tugev kiindumussuhe, laps tunneb end turvaliselt ning on lõpuks nõus üksi uinuma. 

Rahulikud hommikud

Laps on hommikul sügavas unes. Ärka ise natuke varem, tee endale kohv valmis, ava tema toauks ja lase tal koduse müra saatel vaikselt virguda, võib-olla pane telekast juba multikas mängima, väike snäkk lauale ning mine teda õrnalt äratama. Pööra ta tähelepanu millelegi vahvale – tõmba kardin eest ning näita, et oi, öösel on vihma sadanud, täna saame lasteaeda kummikud võtta. Või võta laps kaissu, vii ta süles kööki, küsi, mida ta unes nägi ja lase hästi rahulikult tema tempos üles tõusta. Võtmesõna: ole ise hästi rahulik ning rõõmsameelne, sest sina sead hommikuse meeleolu. Kui ise kärkima hakkad, jõuate lasteaeda mõlemad pisarais.

 

Mõnusat lasteaiaga kohanemist!