"Ka mina sain lapsena karistada, kuid see oli vääriline õppetund ega tekitanud minus mingit traumat!"

"Ka mina sain lapsena karistada, kuid see oli vääriline õppetund ega tekitanud minus mingit traumat!"

23. Nov 2020, 13:54 Emmede Klubi Emmede Klubi

Paljud inimesed õigustavad laste vägivaldset karistamist, öeldes, et nende vanemad kasutasid samasuguseid kasvatusmeetodeid, kuid midagi halba ei juhtunud. Ometi elame me traumeeritud inimeste ühiskonnas, kus lokkavad vaimse tervise probleemid ja vägivald...

Miks nii? Facebookis ringlevad näited:

"Minu vanemad andsid ka mulle lapsepõlves kerepeale, aga see ei jätnud minusse mingit traumat," ütles mees, kelle endine elukaaslane vägivallatsemise tõttu politseisse andis.

"Lapsena jätsid vanemad mu teise tuppa nutma, kuni ma magama jäin, ja see toimis, sest ma ei läinud kunagi voodist välja," ütleb mees, kes veedab hilisõhtuid unetundide arvelt sotsiaalmeedias.

"Mind karistati lapsepõlves ja ma kasvasin korralikuks inimeseks," ütleb mees, kes iga kord kui elus eksib, räägib endaga karistuseks põlgusega.

"Minu vanemad olid karmi käega ja see oli mulle õppetunniks," ütleb naine, kes ei saa siiani aru, miks kõik tema partnerid osutuvad lõpuks agressiivseteks.

"Kui ma lapsena kapriisitsesin, lukustas isa mu ühte tuppa järgi mõtlema, ja praeguseks olen ma talle selle eest tänulik," ütleb naine, kes kannatab juba aastaid ärevushäire ja paanikahoogude käes.

"Mu vanemad ütlesid, et nad jätavad mu maha või annavad mu mõnele võõrale, kui ma jonnimist ei lõpeta, ja mul pole sellest mingeid traumasid," ütleb naine, kes unistab pidevalt armastusest ja annab oma peigmehele petmised alati andeks. 

"Mulle piisas lapsena vanema pilgust, et oma käitumist kontrollida," ütleb naine, kes tunneb end inimestele silma vaadates alati ebamugavalt ja katkestab pilkkontakti.

"Lapsena sain ma rihmalt õiglast tagasisidet oma käitumisele ja tänu sellele olen ma täna tubli kodanik," ütleb mees, kelle naabrid on teinud politseisse teateid purjus peaga asjade lõhkumise ja oma abikaasa peale karjumise pärast.

"Mu vanemad survestasid mind õppima ametit, mis mulle tulevikus lraha ka sisse tooks, ja tänu sellele olengi ma täna heal järjel," ütleb mees, kes ootab iga päev tööle minnes reedet. 

"Kui ma väike olin, siis pidin ma lauas istuma, kuni taldrik oli tühi, mitte nagu tänapäeva vabakasvatusel lapsed," ütleb naine, kellel on toiduga ebaterve suhe ning kes kannatab toitumishäire käes.

"Minu ema õpetas mind väljateenitud laksusid austama," ütleb naine, kes kontrollib oma ärevust sigarettide suitsetamise abil.

"Ma tänan oma ema ja isa iga saadud karistuse eest, sest kes teab, milline ja kus ma ilma nende kasvatuseta praegu oleksin," ütleb mees, kelle suhted ei ole kunagi püsinud ja kelle poeg talle valetab, sest ta pelgab oma isa. 

Loo moraal? Inimestele on loomuomane näha oma vanemates ja nende tegudes vaid head, kuid see, et me tulime toime, ei ütle midagi selle kohta, kui hea oleks meie vaimne tervis, sotsiaalsed oskused ja inimsuhted, kui oleksime kasvanud vägivallata!