Kuidas aidata last, kes pelgab arsti?

Kuidas aidata last, kes pelgab arsti?

16. Feb 2022, 16:57 Emmede Klubi Emmede Klubi

Olgu see siis hambaarsti rutiinne kontroll või vereanalüüs perearsti kabinetis – paljud lapsed kardavad arstijuures käimist. Kuidas last toetada ja julgustada? Siit leiad mõned nõuanded. 

Ostke koju arstikomplekt. Ravige nukke ja pehmeid mänguasju, tehke päriselt arstijuures toimuvad protseduurid kodus mänguasjade peal läbi. See on hea algus, et väikelapsest kasvaks arstitööst huvitatud, mitte seda pelgav laps.

Rääkige tuttava arstiga. Kui teie peres või tutvusringkonnas on mõni tore ja lapsesõbralik inimene, kes on arst, siis laske temal lapsega suhelda. Nii näeb laps arsti tavalise lahke inimese mitte hirmuäratava kollina. 

Jälgige oma sõnu. Vaadake, et täiskasvanud ei räägiks kunagi arstidest ega meditsiinilistest protseduuridest laste ees halba või hirmsaid jutte. Naabrinaise risti luusse kasvanud tarkusehamba operatsioon võis kohutav olla, aga laste ees ei tohiks selliseid kogemusi vahendada.

Tehke kaasa. Last võib aidata, kui näiteks tema hambaarsti kontrollile eelneb emme-issi hammaste kontroll või tema vaktsiinisutsule eelneb emme-issi suts. Kui laps näeb, et vanemad ei karda ning usaldavad, siis väheneb ka tema hirm ja ta usaldab.

Lugege raamatuid. Nagu temaatilistest lasteraamatutest on palju kasu näiteks potitreeningul ja oma keha kaitsma õppimisel, on omal kohal ka raamatud arstijuures käimisest. 

Käige tervisekontrollis. Kui käite hamba-, silma- ja perearsti juures regulaarsetes kontrollides, siis seostub arstijuures käimine positiivsemate tunnetega. Kui lähete alles siis, kui on mõni tõsine terviseprobleem, seostub arst ainult negatiivse ja valuga. Eriti oma perearsti kabinet võiks lapsele olla tuttav koht, kus ikka käiakse. 

Ärge keelake nutmist. Kui laps nutab hirmust, siis kipuvad vanemad tihti ütlema: "Ära nuta, mitte midagi halba ei juhtu ju". Lapse tunnete eitamise asemel luba lapsele tema tundeid ja aita tal neid läbi arutelu maandada. Näiteks ütle: "Ma mõistan, et sa oled praegu kurb. Kas sa nutad sellepärast, et sa kardad valu saada?"

Ärge kunagi valetage lapsele. Kui mõni asi on valus (näiteks vereproov või süst), siis ära valeta iialgi lapsele tema rahustamiseks, et see ei ole valus. Ole aus. Selgita, et protseduur on natukene valus, aga miks see on vajalik. Lapse usalduse valetamise läbi kaotamine teeb tulevikuks palju rohkem kahju kui hetkeline kasu lapse arstitooli saamisest.