Kas ja kuidas rääkida lapsega rassist ja rassismist?

Kas ja kuidas rääkida lapsega rassist ja rassismist?

11. Jun 2020, 17:22 Emmede Klubi Emmede Klubi

Praegu on kogu maailmas kõrgendatud tähelepanu mustanahaliste inimeste õiguste teemal. Kui mõnikümmend aastat tagasi saime Eestis ehk tõesti öelda, et see probleem ei puutu meisse, siis täna me küll enam pead liiva alla peita ei saa. Globaalses maailmas ja tänapäeva Eestis puudutab rasside ja diskrimineerimise teema ka meid.

Mõned vanemad arvavad, et kui nad oma lastega rassist ei räägi, siis ei oska lapsed seda, kas keegi on valge- või mustanahaline, isegi tähele panna. Paraku näitavad uuringud, et nii see ei ole. Erinevate rasside suhtes on tolerantsemad need lapsed, kellega on kodus sellest teemast räägitud. Ning mida varem rääkida, seda parem.

Beebid suudavad inimesi nahavärvi järgi eristada juba 3-6-kuusena. Beebid õpivad oma vanemate käitumisest, seega kujundab lapse suhtumist juba beebieas see, kuidas tema vanemad erinevate inimestega suhtlevad. Näiteks: kas ema tervitab teatud nahavärviga inimesi bussis sõbraliku naeratusega, teise nahavärviga inimestest hoiab aga eemale, või suhtub ema inimestesse võrdselt sõbralikult olenemata nende nahavärvist.

Väikelapse puhul, kes ei pruugi elukohast tingituna kuigi palju erineva nahavärviga inimesi kohata, tuleb kasuks lugeda raamatuid, vaadata (multi)filme ja mängida mängusid, mille tegelased on eri rassidest. Näiteks on ka Eestis täiesti saadaval mustanahalised beebinukud, Barbied ja Lego-tegelased.

Kolme-nelja-aastasena võib laps märgata ja küsida küsimusi inimeste erineva välimuse kohta. Näiteks võib laps tänaval mustanahalist inimest märgates küsida, miks sellel tädil naljakas soeng või sellel onul pruun nahk on.

Lapse huvi tavapärasest erineva vastu on normaalne - seega pole vaja neid küsimusi häbeneda ega lapsele, piinlikkusest puna palgel, "Tšš" sisistada. Nii jääb lapsele mulje, et tumedanahaliste välimuses on midagi imelikku, millest ei tohiks rääkida.

Selgita lapsele normaalsel häälel ja rahulikul viisil, et inimesed on erinevad. Näiteks võid öelda: "Mõnede inimeste nahk on heledamat ja mõnede inimeste nahk on tumedamat värvi. Tema juuksed ei ole imelikud, vaid tumedama nahaga inimeste juuksed ongi vahel teistsugused, kui heledama nahaga inimeste juuksed. Inimeste välimus on erinev, aga meil on ka palju sarnasusi - näiteks on kõik inimesed rõõmsad, kui nende vastu ollakse sõbralik, ja kurvad, kui nende vastu ollakse kuri."

Paraku on uuringud näidanud, et juba umbes viiendaks eluaastaks seostavad valge nahavärviga lapsed positiivseid omadusi nagu intelligentsus ja lahkus rohkem valgete inimeste kui teiste rasside esindajatega. Samuti mõistavad 5-6-aastased lapsed suhteliselt hästi õigluse ja ebaõigluse olemust.

Seega on juba koolieelikutele eakohane selgitada: "Vahetevahel koheldakse tumedama nahaga inimesi halvemini - näiteks ollakse nende vastu vähem sõbralik. Mõtle, kui keegi oleks sinu vastu kuri, sest talle ei meeldi sinu soeng. See oleks väga ebaõiglane. Paljud täiskasvanud näevad vaeva, et muuta meie ühiskond võrdsemaks ja õiglasemaks kõigi erinevate inimeste jaoks. Meie saame ka sellele kaasa aidata."

Koolilastega on rassist rääkimine vältimatu, sest kui vanemad seda ei tee, siis kujuneb lapse teadlik või alateadlik seisukoht välja igapäevase meediatarbimise käigus. Praegusel ajal oleks hea lapse käest küsida, mida ta koolist, sõpradelt või internetist rassismi ja erinevate nahavärvide kohta kuulnud on ning mida ta sellest mõtleb?

Ka meie koolilapsed võiksid olla kursis orjanduse ja rassismi ajalooga. Kui vaja, siis selgita lapsele, miks ei ole teatud sõnu tumeda nahaga inimeste kohta sobilik kasutada. Need sõnad on kõigis keeltes, ka eesti keeles tumedanahalistele inimestele solvavad ja teevad neid kurvaks, sest need sümboliseerivad orjanduse ajalugu. Meil pole mingit põhjust teisi inimesi ilmaasjata kurvastada, kui saame samahästi kasutada ka sõnu, mis ei solva ega kurvasta kedagi. 

Teismeeas kujuneb noortel USA filme ja sarju vaadates välja alateadlik hinnang valgete ja mustade suhtes ka sellest, et peategelased ja kangelased on tüüpiliselt valged, kõrvaltegelased aga mustad. Teismelistega võiks selliste sõnumite ja probleemide üle kodus arutada. Teismelisega koos on sobilik vaadata rassiprobleeme kõnetavaid põnevaid sarju ja filme, näiteks Netflixis saadaval olevad "Dear white people", "13th" ja "When they see us"

Arvestada tuleb ka sellega, et tänapäeval võivad olla mustanahaliste õiguste ja rassismi teemaga paremini kursis ning tolerantsemad just teismelised ise. Sellisel juhul - kuula oma last ja õpi temalt!

Kõigis eas lastega koos on sobilik tunnustada erinevaid kultuure: mekkige erinevate kultuuride toitusid, kuulake erinevate kultuuride muusikat ja rääkige erinevate kultuuride ajaloost. 

(Allikad: UNICEF, Huffington Post, Emmede Klubi)

 

Kas teie peres on rassism lastega juba jutuks tulnud?