Sissejuhatus riidest mähkmete maailma: Nipid ja nõuanded, kuidas hooldada riidest mähkmeid

Sissejuhatus riidest mähkmete maailma: Nipid ja nõuanded, kuidas hooldada riidest mähkmeid

12. Aug 2022, 17:24 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui oled juba lugenud, miks on kasulik valida korduvkasutatavad mähkmed, oled erinevate mähkmetüüpidega tutvunud ja nelinurkmähkmeid voltima õppinud, siis tekib kindlasti järgmine küsimus: kuidas on mõistlik korduvkasutatavaid mähkmeid hooldada, st musti mähkmeid hoiustada ja pesta?

Nõu annab kodumaise riidest mähkmete tootja Weeking OÜ juht Ege Rahula!

"Alustuseks tähelepanu: enne uute riidest mähkmete esimest kasutamist tuleks need jaheda veega läbi pesta, et eemaldada tööstustolm ja kangaste tärgeldusained - alles siis hakkavad mähkmed kenasti tööle. Läbipesemata kangas ei ima," ütleb Ege. "Vaata üle ka tootjapoolsed pesujuhendite sildid - vajadusel pese looduslikust materjalist sisusid ja PUL-kangast katteid eraldi, kui pesujuhised on erinevad."


Pesujuhendi näidis

Järgmiseks tutvustab Ege kolme põhilist reeglit, mida riidest mähkmete hooldamisel tuleb järgida. 

1. Hoiusta kasutatud mähkmeid hästi hingavas korvis või kotikeses. Hirm haisude eest paneb tihti mõtlema, et kasutatud mähkmed võiks sulgeda võimalikult tihedalt suletud kotti või anumasse. Tegelikult on just umbses ja seega niiskes keskkonnas bakteritel hea kasvada ja haisul tekkida. Kui kasutad mähkmete hoiustamiseks korvi või kotikest, saavad need ilusti “hingata” ja haisuprobleemi ei teki. Pea vaid meeles kaka enne mähkme korvi viskamistt vetsupotti toimetada!

2. Hoiusta kasutatud riidest mähkmeid varjulises, jahedas kohas. Otsese päikesevalguse käes läheb korv kiiresti soojaks ning bakterid ja hallitus hakkavad vohama. Kui hoiustad mähkmekorvi põrandaküttega vannitoas, siis aseta see pisikesele pingikesele või riputa nagisse, et soe alt poolt korvile ligi ei pääseks.

3. Pese mähkmeid keskmiselt 2-3 päeva tagant. Kui mähkmeid pikemalt hoiustad, võib lisaks haisule ja hallitusele hakata mähkmeis mustuse ja uriini koosmõjul moodustuma ammoniaak. Siiski pole hullu, kui pesukordade vahe venib mõnikord pikemaks. Kui sinu eesmärk on mähkmeid pesta harvem, siis tee neile enne korvi asetamist kerge eelpesu. Näiteks korja päeva jooksul tekkivad mähkmed pesumasinasse ja lase läbi lühikese loputustsükli - nii eemaldad mähkmetest märkimisväärse osa mustusest ja ammoniaak ei saa tekkida.


Hästihoiustatud mustad mähkmed

 

Peamised takistused ja mõned nutikad lahendused

Parimad tavad riidest mähkmete probleemidevabaks hoiustamiseks on küll ühed, võimalused ja ootused aga peredes erinevad. Ege toob mõned näited, kuidas mudida neid põhiprintsiipe just oma pere rutiinile sobivaks.

“Mul on pisike vannituba ja mitu last. Ruumi kasutatud mähkmete hoiustamiseks napib ja pesumasin töötab vähemalt üle päeva. Kas ma pean tingimata riidest mähkmeid muust pesust eraldi pesema?”

Riidest mähkmeid pestakse tihti ülejäänud pesust eraldi, sest erinevalt tavalisest pesust vajavad need nii loputust kui ka pesu (st pesumasin seatakse enne pesu teostama loputust või eelpesu). Kuid tegelikult ei mängi mingisugust rolli, kas loputust teeb masin ette tavapesu või hoopis sina ise. Kui laps on mähkmesse pissinud või kakanud, siis viska paksem kraam potti, loputa mähet kraanist jooksva vee all 1-2 korda ja pigista vesi välja - nii saad suurema osa pissi ja kakat mähkmest välja ja ongi loputuse osa pesurutiinist tehtud. 

Seejärel võid mähkmed rahulikult oma tavalise igapäevase pesu juurde masinasse visata ja neid ülepäeviti pesta. 1-2 päeva võivad niisked mähkmed rahulikult avatud uksega pesumasinas oma pesukorda oodata. Samamoodi pesed ju ka lapse riideid, mis erakordselt mustaks saanud - loputad suurema mustuse maha ja siis pesed teiste asjadega koos kui masinatäie jaoks piisavalt pesu kogunenud!

“Kasutame lapsega riidest mähkmeid suurema osa ajast, aga ikkagi pesu pisikese perega palju ei teki. Samas ma ei tunne ennast mugavalt lapse mähkmeid ja igapäevaseid üleriideid korraga pestes!”

Oluline on jälgida, et masinas oleks piisavalt palju riideid või mähkmeid, et need ilusti puhtaks saaksid. Paneme küll palju rõhku heale pesuvahendile, aga kõige suurema osa pesemise tööst teeb masinas ära hõõrdumine. Seega järgi, et kui paned pesumasina käima, moodustuks mähkmetes pesutsükli keskel pigem kujundlikult hautis, mitte supp või puder. Kui mähkmeid on pesus liiga vähe korraga, siis need lihtsalt loksuvad ringi ega hõõrdu omavahel. Kui mähkmeid on liiga palju, siis ei pääse need samuti liikuma ja pesu jääb mustaks. Mähkmed peaksid iga trumlipöörde ajal masinas kohta vahetama ja teineteise vastu hõõrduma.

Oluline on meeles pidada, et ebameeldiva haisu vältimiseks tuleb paksem kraam vetsupotti visata ja mähkmed seejärel lahtisesse korvi oma pesu ootama panna,et pesta neid siis, kui masina tööks piisav ports on koos.

Kui mähkmeid paari päeva jooksul tervet masinatäit ei teki, kasuta pesumasinal lihtsalt ½ koguse režiimi. Uuemad masinad seadistavad pesu kaalu järgi vee kogust ka ise. 

"Mul on suur pesumasin ja peseksin hea meelega mähkmeid võimalikult harva. Kui pikka aega ma võin mähkmeid hoiustada?"

Üldjoontes soovitan musti  mähkmeid mitte üle 4 päeva rutiinselt korvis hoida. Eks elu teeb vingerpusse ja vahel ikka juhtub, aga kui soovid mähkmeid näiteks ainult korra nädalas pesta, siis soovitan käituda järgmiselt.

Pärast mähkmevahetust lase käsiduši või muu abilisega kaka vetsupotti ja loputa mähet kergelt kraani all. Hoiusta ühe päeva mähkmeid eraldi kausikeses. Järgmisel hommikul, kui öömähe vahetatud, loputa see ka kergelt kraani all ja tee mähkmetele pesumasinas kiire eelpesu.

Pane mähkmed mähkmekorvi servale kuivama. Saad need sealt järgmisel päeval mähkmekorvi visata ja uued kuivama panna. Korvi hoiusta jahedas koridoris või mujal, kus põrand ei ole soe ja päikesevalgus peale ei paista.

Sellisel juhul on ammoniaagi moodustumiseks vajalik mustus ja hallituse tekkimiseks vajalik niiskus mähkmetest eemaldatud ning võid neid rahulikult ka rohkem kui 3-4 päeva hoiustada.

“Mul ei ole kodus pesumasinat ja toad on talvel niisked. Puudub ka õues kuivatamise võimalus - kas ma saan üldse riidest mähkmeid kasutada?”

Saad! Kui masinpesu võimalus puudub, siis soovitan valida mähkmeteks looduslikust kiust nelinurkmähkmed ja villapüksid. Nelinurkmähkmed on kõige soodsamad, kergemini pestavad ja kiiremini kuivavad. Nelinurkmähkmeid eelistavad paljud soojamaareisidel käijad just seetõttu, et need kuivavad ka niiskes kliimas suhteliselt kiiresti ning neid on kerge ka kraani all pesta. Villapükse ei ole vaja igapäevaselt üldse pesta.

Pesemiseks soovitan kasutada kasutada vetsumusi meetodit. Selleks soeta paraja suurusega ämber ja WC-poti pump (ara seda sihtotstarbeliselt kasuta!).

Päeva jooksul kasutatud mähkmetest kalla kaka vetsupotti ja loputa mähkmed vees kergelt läbi.

Pesemise ajaks aseta ämbrisse 5-6 nelinurkmähet, lase umbes pool ämbrit sooja vett täis ja lisa tilgake pesuvahendit. Ja nüüd hakka vetsumusiga mähkmeid “pumpama”! Kui oled kõik mähkmed selliselt esimesest suuremast mustusest ära pesnud, või ämbrisse panna suurema portsu mähkmeid ja need puhta veega läbi loputada. Seejärel vääna mähkmed nii kuivaks kui saad ja pane kuivama.

Juba üle kümne aasta toimuva “flats and handwashing challenge” osalised kiidavad sellist mähkmepesu meetodit - paljud leiavad, et nende nelinurkmähkmed ei ole kunagi nii puhtad olnud! Selle ettevõtmise eesmärk ongi näidata, et riidest mähkmeid saab kasutada igal pool - isegi siis, kui puudub pesumasin ja kanalisatsioon!

 

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:06

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:06

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:06

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:05

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:05

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 07:49

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 07:49

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 07:48

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 07:48

1