Sissejuhatus riidest mähkmete maailma: Kuidas valida sobiv mähkmetüüp?

Sissejuhatus riidest mähkmete maailma: Kuidas valida sobiv mähkmetüüp?

07. Mar 23:27 Emmede Klubi Emmede Klubi

Viis head põhjust, miks valida korduvkasutatavad mähkmed, leiad SIIT. Riidest mähkmeid on aga turul väga erinevat tüüpi, materjalist ja kujuga. Et valik riidest mähkmete kasuks segaduse tõttu tegemata ei jääks, teeme lihtsa ülevaate peamistest mähkmetüüpidest ning nende plussidest. 

Mähkmetüüpe tutvustama palusime appi kodumaise riidest mähkmete tootja Weeking juhi Ege Rahula. 

Kolm levinumat mähkmetüüpi

1. Kõik ühes mähkmed – imav sisu ja vetthülgav kiht on ühes tükis nagu ühekordsete pabermähkmete puhul, seega kasutamine on lihtne, midagi voltima ega komplekteerima ei pea, kuid pärast kasutamist tuleb kogu mähe pessu panna.

2. Kõik kahes mähkmed – imav sisu käib veekindla katte alla. Pärast kasutamist tuleb imav sisu pessu panna, kuid mähkmekatet saab enamasti kasutada veel paari mähkmevahetuse jooksul, kuni see on niiske või must.

3. Taskumähkmed – imav sisu käib katte vett hülgava ja kuiva hoidva kihi vahele “taskusse”. Peale kasutamist tuleb nii imav sisu kui ka kate pessu panna.

Kõige ökonoomsem nendest kolmest süsteemist on kõik kahes ehk eraldiseisev kate + eraldiseisev sisu, sest sel puhul ei pea katet igal mähkmevahetusel pessu panema, vaid seda saab kasutada mitmel mähkmevahetusel – pessu läheb iga kord vaid sisu. Lisaks ei ole veekindel ja imav kiht omavahel kokku õmmeldud paksuks mähkmeks, mis tähendab, et mähkmed kuivavad palju kiiremini ja neid neid kulub lapse koht palju vähem. Seepärast räägime täna just sedasordi riidest mähkmetest.

Selleks, et leida endale sobivaim mähkmetüüp, soovitame alustuseks katsetada võimalikult paljusid erinevaid sisusid ja katteid. 

Milline mähkmekate valida ja kui palju katteid on vaja osta?

Esimese osa kate +  sisu lahendusest moodustab niiskust hülgav välimine kiht. Kuigi turul on saadaval ka kilejast materjalist, on kõige beebi- ja keskkonnasõbralikum lahendus kasutada looduslikke materjale. Räägime lähemalt villastest katetest, kuna just need on lapse nahale kõige mõnusamad ja keskkonnale kõige paremad.

Villane mähkmekate on vähemalt kahekihiline, 95-100% villast valmistatud toode, mis on niiskuse hoidmiseks töödeldud lanoliiniga. Villaseid katteid ei pesta, vaid pannakse 2-3 mähkmevahetuse tagant tuulduma (siis, kui kate läheb niiskeks) ja lanoliinitatakse keskmiselt korra kuus. Tänu sellele piisab ühele lapsele vaid 4-5 mähkmekattest. Kiire ülevaate lanoliinitamise teemast leiad SIIT!

Kaks kõige laiemalt levinud villase mähkmekatte tüüpi on katted ja püksid.

Villased mähkmekatted on klassikalise mähkme kujulised, trukkide või takjakinnitusega sulgetavad. Kasutajad armastavad mähkmekatteid, kuna neid on väikestele beebidele lihtne jalga panna.


Woolberry meriinovillased mähkmekatted

Villased mähkmepüksid on, nagu nimigi ütleb, püksid. Kasutajad armastavad mähkmepükse, kuna neid on suurematele lastele (ja väga aktiivsetele beebidele) oluliselt lihtsam jalga panna kui trukkide-takjatega katteid. 


Nulu villased mähkmepüksid

Milline mähkmesisu valida ja palju sisusid osta?

Selleks, et mähe oma tööd teeks, tuleb veekindla katte alla panna imav sisu.

Mähkmesisusid soovitan varuda mugavaks kasutamiseks ja pesemiseks minimaalselt kolme päeva jagu (igaks päevaks 8 tk, kokku 24 mähet). Selliselt on sul piisav varu, et pesta mähkmeid ülepäeviti ja puhtaid mähkmeid jagub piisavalt ka pesupäevaks.

Mähkmeid võib olla ka rohkem, aga soovitan siiski mähkmeid pesta vähemalt iga 3-4 päeva tagant. Kauem kasutatud mähkmeid pesukotis hoiustades võivad need hallitama minna.

Mähkmesisud jagunevad kinnitusviisi alusel neljaks tüübiks. 

Nelinurkmähkmed ehk tasapinnalised, keskmiselt 1-4 kihilised nelinurksed mähkmed, mida on lapsele jalga panemiseks vaja voltida ja seejärel snappi või haaknõelaga kinnitada.

Kasutajad armastavad nelinurkmähkmeid, kuna need on:

  • kõige soodsamad mähkmesisudest,
  • ainukesed kõigist mähkmetüüpidest, mis on tõega kasutatavad alates sünnist kuni potitrennini,
  • kerged pesta ja kuivavad kiiresti,
  • pärast mähkmeea lõppu hõlpsad majapidamises taaskasutada (köögirätikuks, tolmulapiks, juuste kuivatamiseks jpm).


Weekingi veniv puuvillane nelinurkmähe, volditud Pickmaniks ja kinnitatud Snappiga

Eelvolditud mähkmed ehk voltsud on tasapinnalised, keskmiselt 2–4-kihilised mähkmed, milles osa voltimist on kasutaja jaoks õmblustega ette seadistatud.  Kinnitamiseks vajavad voltsud snappit või haaknõela. Lahti voldituna on need pea sama õhukesed kui nelinurkmähkmed, seega saavad masinas pestes kergesti puhtaks ning kuivavad kiiresti.

Kasutajad armastavad voltsusid, kuna need on:

  • võrdlemisi soodsad,
  • lihtsamad kasutada kui nelinurkmähkmeid,
  • kerged pesta ja kuivavad kiiresti.


Weekingki öövoltsu, kinnitatud Snappiga

Kontuurmähkmed on mähkmed, millele õmblused ja kummid annavad kumerust ja kuju. Kontuurmähkmed ei vaja voltimist, kuid vajavad kinnitamiseks snappit või haaknõela.

Kasutajad armastavad kontuurmähkmeid, kuna neid on lihtne kasutada ja kinnitamiseks saab valida endale sobiliku kinnitusvahendi (snappi, haaknõela või trukkidega katte).


Pisi kontuurmähe "Puhas vill"

Vormiõmmeldud sisemähkmed on otsast lõpuni mähkmeks valmis õmmeldud. Jala ja seljakummid annavad mähkmele kuju, trukid ja takjakinnitused aitavad seadistada mähkme suurust ja seda lapsele jalga kinnitada. 

Kasutajad armastavad vormiõmmeldud sisemähkmeid, kuna neid on kõige lihtsam lapsele jalga panna ja nende kasutamine on ilma selgitamata arusaadav ka lapsehoidjatele-vanavanematele.


Weekingi vormiõmmeldud sisemähe

 

Seda, kuidas kõige populaarsemaid ehk nelinurkmähkmeid voltida, tutvustame aga juba järgmises artiklis – jälgi teemaviidet #riidestmähkmed!

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:26

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:26

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:05

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:05

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:04

1

BlgeAjyo<a972m6b x=9779> BlgeAjyo<a972m6b x=9779> 21. Dec 2023, 08:04

1