Mille poolest erinevad teine rasedus ja sünnitus esimesest?

Mille poolest erinevad teine rasedus ja sünnitus esimesest?

17. Mar 2023, 16:15 Emmede Klubi Emmede Klubi

Öeldakse, et teine rasedus ja sünnitus on kergemad kui esimene. Emade kogemusel on see tõesti tihti nii, kuid mitte alati ja mitte igas aspektis. Loetleme üles levinumad füüsilised ja psühholoogilised erinevused esimese ja järgmiste raseduste vahel!

Suurem värsimus

Iga raseduse esimene trimester toob kaasa suurema väsimuse ja unisuse, kuid esimese lapse puhul on naisel enamasti tõesti võimalik rohkem puhata - rahulikumalt võtta, uinakuid teha, kauem magada jms. Teise ja enama lapse ootamisel see enam nii lihtne ei ole, sest kodus on ka suurem laps, kes vajab ikka sama palju tähelepanu...

Varasem beebikõht

Kui sa ei ole just tugevate kõhulihastega sportlane, võid arvestada, et teise ja edasiste raseduste puhul ilmub beebikõht nähtavale oluliselt kiiremini kui esimese raseduse puhul, tihtilugu juba esimesel trimestril. Põhjus on lihtne - kõhulihased on esimesest rasedusest juba teatud määral veninud.

Tunned liigutusi varem

Tihti tunnevad emad järgnevate raseduste korral liigutusi oluliselt varem, sest oskavad juba loote liigutamist ära tunda. Esimest last oodates ei pruugi ema alguses liblika tiivalöökidele sarnanevaid kergeid aistinguid näiteks kõhugaasidest ja muust seedimisest tingitud liikumisest eristada.

Probleemid avalduvad kiiremini

Kui kogesid esimese raseduse lõpus just enda kehale raseduse ajal omaseid probleeme (näiteks istmikunärvivalu, veenilaiendid, hemorroidid jms), siis teise raseduse korral kipuvad need probleemid kiiremini taasavalduma.

Emakakael avaneb kiiremini

Kui esimese rasedusega hakkab emakakael tihti avanema alles sünnituse alguses, siis edaspidiste rasedustega käivad naised tihti juba pikka aega enne sünnitust ringi pisikese avatusega. Ka siis, kui sünnitus lõpuks algab, on avanemine teisel ja edaspidistel kordadel üldiselt siiski kiirem kui esimesel korral. 

Kõht ei vaju veel alla

Mõnda aega enne sünnitust laskub beebi vaagnasse, mis tähendab, et kõht läheb visuaalselt justkui veidi väiksemaks ja kolmandal trimestril muidu takistatud olnud sügavalt hingamine muutub taas kergemaks. See võib toimuda väga erineval ajahetkel. Üldiselt vajub esmasünnitajatel kõht alla umbes nädal enne sünnitust, korduvsünnitajatel üks kuni kolm päeva enne sünnitust või alles sünnitusel.

Emakakokkutõmbed muutuvad valusaks

Iga järgmine sünnitus tähendab emakale tagasi oma endisesse suurusesse tõmbumiseks rohkem aega ja vaeva. See tähendab, et pärast teist sünnitust muutuvad emaka taandumiseks vajalikud sünnitusjärgsed kokkutõmbed tavaliselt valusaks (esimese lapsega ei pruukinud sa neid tundagi!). Mõnikord lausa piinarikalkalt valusaks, nii et tarvis on kasutada valuvaigisteid. Kokkutõmbeid on valusamalt tunda imetamise ajal, sest imetamine soodustab emaka taastumist. 

Usaldad ennast rohkem, muretsed vähem

Esimest korda emaks saamine oli tõenäoliselt suurim muudatus sinu senises elus, mis tähendab ka omajagu psühholoogilist stressi, muret nii enda keha kui ka lapsega hakkama saamise pärast. Teise ja enamate laste jaoks oled vaimselt juba oluliselt paremini valmistunud tänu kogemustele. Pisikesed asjad ei valmista enam muret ning kõik tegevused on juba selged. Mis tähendab ka võimalust raseduse, sünnituse ja emaks saamise kogemust rohkem nautida!

 

Kuidas erines Sinu esimene rasedus teistest?