Miks ei saa terve paar omavahel lapsi? See võib olla munaraku valik!

Miks ei saa terve paar omavahel lapsi? See võib olla munaraku valik!

16. Jun 2020, 16:52 Emmede Klubi Emmede Klubi

Miks mõned inimesed ei saa omavahel lapsi? Selgub, et munarakud saavad põhimõtteliselt valida, milliseid seemnerakke nad võtavad vastu ja milliseid mitte.

Ikka juhtub, et naine ja mees on mõlemad justkui terved ja viljakad, aga tita ei tule ega tule. Mõne teise partneriga saavad aga mõlemad kiiresti lapse. 

Munarakud eritavad sperma ligi kutsumiseks enda ümber teatud ainet. Stockholmi ja Manchesteri ülikoolide teadlased võtsid uurida, kas see aine toimib mõne partneri puhul paremini kui mõne teise puhul.

Nad leidsid tõepoolest, et erinevate naiste munarakud kutsuvad erinevate meeste sperme paremini või halvemini ligi. Nii on munarakke ja sperme, mis lihtsalt klapivad, sest spermid reageerivad just selle naise munarakkude toodetavale ainele, ning munarakke ja sperme, mis lihtsalt ei klapi. 

Kuidas see täpsemalt toimib, mille järgi valik tehakse (kas valiku aluseks võib olla geneetiline sobivus), pole veel teada. 

Teadlaste sõnul selgitab nende uuring seda, miks mõned paarid lihtsalt ei rasestu, kuigi on viljakad. Uuringu tulemuste põhjal saab loodetavasti tulevikus parendada viljatusravimeetodeid, et selliseid paare aidata. 

(Allikas: EurekAlert!)