Kuidas erineb teine rasedus esimesest?

Kuidas erineb teine rasedus esimesest?

10. Feb 2022, 17:43 Emmede Klubi Emmede Klubi

Tihtilugu öeldakse, et teine sünnitus on kergem kui esimene. Tegelikult on iga naise kogemus muidugi individuaalne, aga räägime siiski, kuidas võivad üksteisest erineda esimene ja teine rasedus!

Suurem väsimus. Esimesel trimestril on enamik naisi omadega üsna läbi ja tahaks juskui talveunne suikuda. Teise raseduse puhul võib see väsimus veel hullem olla kui esimese raseduse ajal, sest nüüd tuleb läbi väsimuse toime tulla ka esimese lapsega tegelemisega.

Suurem kõht. Okei, mitte just suurem, aga varasem! Kuna kõhulihased on esimese rasedusega juba suure venimistööga toime tulnud, siis iga järgmise rasedusega venivad nad kiiremini ja kõhuke tuleb kiiremini ette. Erandiks on sportlased, kellel on väga treenitud kõhulihased!

Suurem enesekindlus. Esimese lapse sünd perre on väga suur elumuutus, millega kaasnevad tihti ka emotsionaalsed raskused ja ebakindlused. Iga järgmise lapsega on aga õnneks ebakindlus aina väiksem ja usk endasse emana aina suurem. Kõik, mis tundus esimese lapsega nii määramatu, suur, vastutusrikas ja raske, võib näiteks neljanda lapsega juba pikemalt mõtlemata tulla!

Varasemad liigutused. Enamasti tunneb naine esimese raseduse ajal loote liigutusi isegi mitu nädalat hiljem, kui järgmiste raseduste ajal. Võimalik, et kogenud ema lihtsalt teab juba, kuidas seda liblikalikku tunnet juba õhkõrnas staadiumis ära tunda! Erandiks võib olla see, kui platsenta asetus soosis just esimese raseduse ajal liigutuste varasemat tundmist, teise raseduse ajal satub aga platsenta emaka eesseina. 

Rohkem või vähem muretsemist. Kui esimene rasedus läks hästi, võib teine rasedus olla üsna stressivaba. Aga ka vastupidi - kui esimene rasedus või sünnitus olid keerulised, siis võib naine juba teist lapseootust alustades olla väga murelik.

Rasedusaegsed vaevused saabuvad kiiremini. Kui esimese raseduse lõpus tekkisid hemorroidid, veenilaiendid või muud sellised raseduse ajal tüüpilised probleemid, siis tavaliselt tekivad samad mured ka teise raseduse ajal, aga juba varem.

Sünnitusjärgsed emakakokkutõmbed. Mitme lapse emad teavad hästi, mis tunne see on, kui emakas pärast sünnitust uuesti kokkutõmbuma hakkab - see on piinarikas valu! Ühe lapse emad ei pruugi selles aga kuulnudki olla, sest tihtilugu ei ole esimese sünnituse järgsed emakakokkutõmbed valulikud.