Emaks pärast 35. eluaastat - milline on vanuse mõju viljakusele, raseduse ja sünnituse kulule ning lapse arengule?

Emaks pärast 35. eluaastat - milline on vanuse mõju viljakusele, raseduse ja sünnituse kulule ning lapse arengule?

09. Jul 17:02 Emmede Klubi Emmede Klubi

Naise viljakus hakkab oluliselt vähenema 35. eluaastast, meeste viljakus alates 40. eluaastast. Kui paar soovib vanuses 35+ saada lapsevanemaks, siis ei ole vanus kindlasti põhjus pere planeerimisest loobuda! Riskidega kursis olles saab ema pöörata täiendavat tähelepanu tervislikele eluviisidele ja olla meedikute tõhusama järelvalve all.

Naise vanuse mõju viljakusele

Naise viljakus on kõige kõrgem hilisteismeeas ja varastes 20ndates. Viljakus hakkab langema 30ndate alguses. 30-aastase naise tõenäosus rasestuda ühe tsükli jooksul on umbes 20%.

Viljakuse langus kiireneb oluliselt alates 35. eluaastast. Kui 35-aastase naise tõenäosus rasestuda ühe tsükli jooksul on umbes 15-20%, siis 40-aastase naise tõenäosus rasestuda ühe tsükli jooksul on 5%. Vanuses 40+ on loomulik rasestumine juba märkimisväärselt keeruline ka neile, kes 20ndates rasestusid hõlpsalt. 

Parima aeg rasestuda on aga siiski just vanuses 20-35, sest viljakus pole ainus tegur eduka raseduse juures. VAnuses 20-35 on naised füüsiliselt ja emotsionaalselt küpsemad, tervislikumate eluviisidega ja paremas sotsiaalses olukorras, kui üliviljakas hilisteismeeas. Lisaks on 20-35-aastastel vähem rasedust ja sünnitust mõjutavaid terviseprobleeme kui sellest noorematel ja vanematel naistel. 

Naise vanuse mõju loote arengule ja raseduse kulule

Viljakus ehk rasedaks jäämine pole ainus küsimus, millele vanusest 35+ mõelda tuleb. Vanemas eas rasestudes on ka rasedus ise riskantsem. Kuna naise munarakud tekivad looteeas, siis on munarakud vanuseks 35+ juba omajagu vanad, nende kvaliteet on lagnenud ja neid on vähem alles. Probleeme võib tekitada aga ka see, et naise enda keha on selleks vanuseks nõrgemas tervislikud seisukorras lapse kandmiseks. Ka selles vanuses toimuvad hormonaalsed muutused naise kehas võivad rasedust mõjutada. 

Probleemid, mille esinemistõenäosust suurendab oluliselt ema vanus üle 35 a:

  • Loote väärarengud (kromosoomhäired nagu Downi, Edwardsi ja Patau sündroom, kaasasündinud südamedefektid, neuraaltoru defektid
  • Rasedusaegne diabeet
  • Kõrgvererõhutõbi ja preeklampsia
  • Raseduse katkemine ja surnultsünd
  • Lapse madal sünnikaal
  • Enneaegne sünnitus
  • Keisrilõike vajadus

Mehe vanuse mõju viljakusele ja loote arengule 

Kuigi mehed kipuvad vahel arvama, et nende viljakus on igavene, pole see sugugi tõsi. Kuigi mehe keha toodab üha uusi seemnerakke läbi elu, väheneb toodetavate seemnerakkude kvaliteet vananedes. Vananedes väheneb testosterooni tase, mis mõjutab spermatogeneesi ehk sperma tootmist. 

Mehe viljakus hakkab märgatavalt langema umbes 40. eluaastast. 

Mehe kõrgem vanus on teadaolevalt seotud järgmiste riskidega:

  • Geneetilised mutatsioonid, mis võivad tekitada arenguhäireid ja tõsta geneetiliste haiguste esinemissagedust (nt autismispektri häired, skisofreenia)
  • Raseduse katkemine DNA kahjustuste tõttu
  • Südamdefektid ja neuroloogilised häired

 

Allikad: PLOSBMJ Diabetes Research & CareBioMed CentralIJRCOG, BMJ (2020)  "Paternal age and fertility", Fertility and Sterility (2019). "Effect of paternal age on reproductive outcomes", BMC Pregnancy and Childbirth (2021). "Advanced paternal age and pregnancy outcomes".