Eestis sünnib viljatusravi abil üha enam lapsi

Eestis sünnib viljatusravi abil üha enam lapsi

14. Jul 2020, 11:51 Emmede Klubi Emmede Klubi

Eestis teostati 2019. aastal 3230 viljatusravi tsüklit, millest rasedusega lõppes vähem kui kolmandik - 921 tsüklit. Kehavälise viljastamise abil sündis 488 last, selgub TAI avaldatud statistikast. 

Kui aastail 2014-2016 oli viljatusravi tsüklite arv languses, siis alates 2017. aastast on see kasvanud. Mullu tehti viljatusravi 7% enam kui tunamullu.

Kõige efektiivsem lastetuse ravimeetod on kehaväline viljastamine ehk IVF (in vitro fertilisation), kuid kõigist eelmisel aastal tehtud viljatusravitsüklitest olid IVF tsüklid kõigest 15%. Kõige sagedamini kasutatud viljatusravi meetodid olid hoopis külmutatud embrüo siirdamine (FET) ja seemneraku intratsütoplasmaatiline injektsioon (ICSI).

Kõige vähem kasutati emakasisese inseminatsiooni meetodit (IUI). Kuid selle meetodi kasutamine on viimase kolme aasta jooksul märgatavalt kasvanud, 2019. aastal tõusis IUI kasutamine 26% võrreldes aasta varasemaga. Protseduuri käigus sisestatakse seemnerakud spetsiaalse kateetriga emakaõõnde. Seda kasutatakse peamiselt mehe sperma kergema viljatuse või emakakaela probleemidest tingitud viljatuse raviks. Riik protseduuri ei kompenseeri.

Kõige enam kasutavad erinevaid viljatusravi meetodeid nooremad naised. Ligi pooled viljatusravi tsüklitest teostati 34-aastastele ja noorematele naistele. Viljatusravi kasutamine kasvas siiski 28% ka üle 40-aastaste naiste seas.

Kuni 2017. aastani siirdati ühe protseduuri käigus kõige sagedamini kaks embrüot. Alates 2017. aastast trend muutus ning kõige sagedasem on ühe embrüo siirdamine. Suurema osa (81%) kliiniliste raseduste korral kasutati partnerannetust, millele järgnesid mitte-partneri doonorsperma (11%) ja mitte-partner doonor-munaraku (7%) kasutamine. Kunstliku viljastamise käigus tekkinud kõrvalekaldeid ja kõrvaltoimeid esines 6 naisel.

Kliinilise rasedusega lõppes 2018. aastal 921 kunstlikku viljastamist, mis moodustab 31 protsenti kõigist läbi viidud viljatusravi tsüklitest. IVF-i abil sündis 488 last, mida on 49 lapse võrra enam kui aasta varem. Kõigist elussündidest moodustab see neli protsenti.

Haigekassal kulus 2019. aastal viljatusravi teenustele 2,779 miljonit eurot. 

 

Kas ja milliseid viljatusraviprotseduure on teie pere pidanud läbi tegema? Kas oleksite valmis oma kogemust teiste sarnase murega peredega jagama?