Uuring: Aeglane kokkupuute suurendamine allergeeniga võib allergiat leevendada

Uuring: Aeglane kokkupuute suurendamine allergeeniga võib allergiat leevendada

11. Mar 17:07 Emmede Klubi Emmede Klubi

Toiduallergiad, eriti maapähkliallergia, on paljude perede jaoks igapäevane väljakutse, mis nõuab hoolikat toiduainete koostisosade jälgimist ja sotsiaalsete olukordade etteplaneerimist. Kuid uus uuring toob lootust: järkjärguline kokkupuude allergeeniga kontrollitud tingimustes võib aidata kujundada allergeeni vastu tolerantsi ja vähendada allergilisi reaktsioone.

Maapähkliallergia mõjutab umbes 2% lastest ning selle tõsidus võib varieeruda – mõned reageerivad isegi mikrokogusele, teised suudavad taluda näiteks poole maapähkli jagu allergeeni. Senini on pähkliallergia puhul peamine soovitus olnud allergiat tekitava toidu täielik vältimine. 

Ameerika teadlaste poolt läbi viidud uuring, mis avaldati teadusajakirjas NEJM Evidence, uuris aga võimalust vähendada allergiat, suurendades järk-järgult maapähklitaluvust – ja seda kodustes tingimustes.

Uuringus osales 73 last vanuses 4–14 aastat, kes jagati kahte rühma:

  • Tolerantsi suurendamise rühm: lapsed alustasid 1/8 teelusikatäie maapähklivõiga päevas ning suurendasid kogust järk-järgult iga kaheksa nädala tagant.

  • Vältimisrühm: lapsed vältisid maapähkleid täielikult.

Pärast 18-kuulist uuringuperioodi olid tulemused märkimisväärsed:

  • 100% ehk kõik tolerantsi suurendamise rühmas olnud lapsed suutsid süüa kuni kolm supilusikatäit maapähklivõid ilma allergilise reaktsioonita.

  • Ainult 10% vältimisrühma lastest saavutas sarnase taluvuse taseme.

  • 87% lastest säilitasid saavutatud taluvuse ka pärast kaheksa nädalat kestnud maapähklivaba perioodi.

Teadlased rõhutavad, et kuigi nende uuringu tulemused on lootustandvad, ei pruugi taluvuse suurendamise meetod sobida kõigile ning allergoloogiga konsulteerimine enne meetodi katsetamist on hädavajalik.

Mida tähendavad selle uuringu tulemused teiste allergiatega laste jaoks?

Uuring viitab sellele, et allergeeni täielik vältimine ei pruugi olla ainus lahendus. Järkjärguline kokkupuude võib aidata arendada organismi võimet allergeeni taluda. See lähenemine võib leevendada vanemate ärevust ja anda lastele rohkem vabadust toitumisvalikutes ja igapäevaelus.

Teadlased loodavad, et sarnast meetodit saab tulevikus rakendada ka teiste toiduallergiate korral. Samuti uuritakse, kui püsivad on need saavutatud taluvuse tulemused aastate möödudes.