Foto: Wikipedia
Maapähkliallergia on üks levinumaid ülitundlikkusreaktsioone maailmas. Nüüd on Austraalia teadlased levinud hädale ravi leidnud - nad avastasid, et pikk ja intensiivne teatud probiootikumi kuur aitab pähkliallergia vähemalt neljaks aastaks seljatada.
Uuringus osalenud pähkliallergia all kannatavatele lastele anti 18 kuu jooksul igapäevaselt probiootikumi lactobacillus rhamnosus koos pähkliproteiiniga. Väike annus pähklit aitab suurendada pähklitaluvust, probiootikum ärgitab immunsüsteemi allergeeni suhtes tolereerivat hoiakut võtma.
Kuu aega pärast ravi lõppemist sai 82 protsenti lastest süüa maapähkleid ilma igasuguste allergiasümptomiteta. Kaks kolmandikku ravitud patsientidest said pähkleid süüa normaalses koguses ja üle poole sai pähkleid süüa ka suurtes kogustes. Neli aastat pärast ravi lõpetamist kestis efekt ikka veel 70-80 protsendil osalenud lastest.
Uuringu läbiviijate sõnul tähendab see, et pähklitaluvuse suurendamine väikese annuse pähkli ja suure annuse lactobacillus rhamnosuse manustamise läbi on maapähkliallergia efektiivne raviviis.
Kui vanasti soovitati beebidele ja väikelastele maapähkleid mitte pakkuda, sest tegemist on väga tugeva allergeeniga, siis viimasel ajal on hakatud soovitama vastupidist - kui pakkuda lapsele maapähklit juba beebieas, on väiksem tõenäosus, et tal kujuneb selle vastu allergia.
(Allikas: Science alert)
Kas Sinu laps on maapähklite suhtes allergiline?