Õpetlik video: Lapse ei on ka ei!

Õpetlik video: Lapse ei on ka ei!

23. Mar 2022, 14:45 Emmede Klubi Emmede Klubi

Nagu täiskasvanutel, on ka lastel õigus oma keha üle otsustada. Muidugi vajavad lapsed vanemate tuge ja suunamist, vahetevahel ohu vältimiseks ka konkreetselt lapse soovist üle astumist, aga lihtsates olukordades, kus vanemal ei ole raske lapse piire austada, tuleks seda ikkagi teha.

Jagab õpetlikku videot, kus üks ema teeb oma lapsele TikToki videos soengut, pritsides teda veega, et saada videosse lapse naljakas reaktsioon. Laps annab emale korduvalt märku, et tal ei ole hea ja ta ei taha seda, aga ema naerab ega lõpeta. Loomulikult on vale sotsiaalmeedias klikkide teenimiseks oma lapse üle nalja teha, kui viimane seda selgelt ei soovi. "Vanemad, me peame lõpetama oma laste sotsiaalmeedias ekspluateerimise! Ja sotsiaalmeediaplatvormidel peavad olema reeglid, mis kaitsevad lapsi!" ütleb õpetliku video autor, terapeut Ryan Allen.

Kuid absoluutselt vale on üleüldse, ka ilma sotsiaalmeediata, lapse soovidest oma keha üle otsustada lihtsalt üle sõita – laps saab sellest olukorrast õppetunni, et tema arvamus ei loe. Muidugi ei peaks me alla andma, kui laps ei taha osaleda vajalikes hügieeniprotseduurides nagu hambapesu, juuste kammimine või riidesse panemine, aga kui laps ei soovi midagi täiesti ebavajalikku nagu oma juuste geeliga soengusse seadmist või lokkide pähe rullimist, on sundimine asjatu ja loomult vägivaldne.