Mida teha, kui lapsel on koroona-ajal sünnipäev?

Mida teha, kui lapsel on koroona-ajal sünnipäev?

01. Apr 2021, 18:11 Emmede Klubi Emmede Klubi

Juba teist aastat peame aprillis ja ilmselt ka maikuus veel üsna kodused olema ning kõiki asjatuid kontakte vältima. Paljud vanemad on nördinud, et nende lapse oodatud sünnipäevapidu jääb jälle ära. Kuidas lahendada olukord nii, et laps ei kurvastaks? 

Siit tulevad Emmede Klubi nõuanded!

Suhtu muutusse rahulikult

Nagu kõik koroonaviirusega seotud nõuanded, algab seegi sõnaga: rahune. Pahatihti on hoopis vanemad need, kes lapse sünnipäevapeo ära jäämise pärast endast välja lähevad. Last ei puuduta see muutus iseenesest sugugi nii palju, nagu vanemate reaktsioon sellele. Lapsed on tillukesed käsnad, kes imavad vanemate emotsioone ja tundeid endasse ja peegeldavad neid.

Tihti on just vanemad need, kes on harjunud mõtlema, et õige sünnipäevapidu kulgeb mängutoas, lastekäras, suure tordi, ühislaulmise, fotograafi ja kõigi sõprade kinkidega. Vanemad on need, kellel on keerulistel aegadel muutustega keeruline kohanda. Lapsed on aga oma loomult suurepärased kohanejad.

Seega kui soovid, et laps suhtuks koroona ajal teismoodi sünnipäevade pidamisse rahulikult ja rõõmsalt, siis püüa ka ise nii suhtuda. Usu - see toimib!

Pidu ei jää ära, vaid toimub teistmoodi

Lapsega rääkides hoidu sõnastusest, et sünnipäev või pidu jääb ära. Ei jää! Kasuta sõnastust, et pidu toimub sel aastal teistmoodi. Taaskord - väikesed lapsed on vanemate tunnete käsnad. Kui serveerid teistmoodi sünnipäevapidu lapsele kui ägedat võimalust ja põnevad kogemust, siis ei tunne laps end muutuse pärast halvasti, vaid on hoopis põnevil.

Sünnipäev pereringis

Tegelikult väikesed lapsed tihti eelistavadki tähendusrikast aega lähedaste täiskasvanutega suurele mängutoapeole. Seega sünnipäev oma kõige lähematega võib pisikestele lastele kujuneda hoopis elu parimaks.

Mõtle, mis on need asjad, mida laps kõige rohkem küsib ja soovib? Et emme minuga mängiks, et issi minuga müraks, et kogu aeg ei keelataks, et peaks vähem köögivilju sööma ja saaks rohkem küpsiseid süüa? Mis oleks, kui sel aastal korraldaksite lapsele suure sünnipäevapeo asemel hoopis koduse unistuste olemise, kus "peo" jooksul teevad teised pereliikmed just seda, mida sünnipäevalaps tahab, süüakse ja juuakse just nii, nagu laps soovib.

Aga suuremad lapsed?

Kusjuures lapsed naudivad tähendusrikast vanematega veedetud aega veel üsna hilises eas, ka näiteks 10-12-aastasena. Vastavalt vanusele võite plaani korrigeerida. Kas kaunistate kodu ära ja panete pidulikud riided selga, kuigi külalisi ei tule? Või korraldate sauna- ja filmiõhtu lapse lemmikfilmi ja lubadusega ükskõik-kui-kaua üleval olla?

Jah, tõsi – veel suuremad lapsed ei pruugi teismoodi peo ja sõprade asemel vanematega aja veetmise üle tingimata rõõmsad olla.

Kuid nii suured lapsed on ka ise infoväljas – nad tarbivad meediat, loevad ja kuulevad uudiseid. Nad saavad tegelikult aru, mis olukorras me oleme, mida koroonapandeemia tähendab ja miks praegu on vaja leida sõpradega pidutsemisele alternatiivseid lahendusi.

Kuigi miski pole ilmselt teismelisele sama hea, nagu korralik pidu sõpradega, on alternatiive siiski olemas. Näiteks: korraldage virtuaalpidu Teamsis või Zoomis. Viige või kullerdage kõigile osalejatele uksetaha väike pakike maitsvate toitudega, näiteks võite lapsega koos ise koogi küpsetada ja seda jagada. 

Sünnipäev toimub suvel!

Sõpradele peo ära jätmise asemel korraldage see suvel. See on eriline võimalus saada endale vahelduseks üks suvesünnipäev ka kõigil neil, kes ei ole suvel sündinud!

Ärge lihtsalt suvel oma lubadust ära unustage, vaid korraldage see pidu päriselt ka ära. Tordi, küünalde, kingitustega.

Aita lapsel oma sõpradega suhet hoida

Praegu tuleb leida leidlikke viise, kuidas sõprussuhteid hoida. Aita lapsel pidada oma sõbraga kirjavahetust. Väiksed lapsed, kes ei oska veel kirjutada, saavad teineteisele joonistada. Korralda lapsele ka videokõnesid sõpradega!

Pidage meeles teiste laste sünnipäevasid, mida praegu pidada ei saa - saatke lapse sõpradele ka praegusel ajal sünnipäevaks koju kaart ja kink!

 

Jah, miski ei asenda suurt sünnipäevapidu kingikuhja ja fotograafiga, aga see ei tähenda, et me ei võiks kasutada võimalust ära ja luua teistsuguseid, aga sama ägedaid või isegi veel ägedamaid kogemusi! Milliste nippidega muudate teie oma lapse sünnipäeva praegusel ajal ägedaks elamuseks?