Kuidas põevad koroonaviirust COVID-19 lapsed? Ühe pere lugu

Kuidas põevad koroonaviirust COVID-19 lapsed? Ühe pere lugu

13. Apr 2020, 15:25 Emmede Klubi Emmede Klubi

Anna Zimmermann on arst ja kolme lapse ema. Kui tema nelja-aastane poeg koroonaviirusesse haigestus, kirjutas Anna poja haigusest oma blogis ja sotsiaalmeedias, et tõsta inimeste teadlikkust haiguse kulust lastel.

Colorado osariigis, kus perekond elab, sulgeti koolid ja lasteaiad samal ajal kui Eestis - 16. märtsil. Anna laste viimane päev lasteaias ja koolis oli 12. märtsil. Sellest peale polnud lapsed kordagi kodust väljas käinud, Anna ise ja tema abikaasa käisid kumbki ühe korra poes. Sellest hoolimata sai neljane Lincoln kuidagi COVID-19 nakkuse.

21. märtsil aevastas poiss paar korda. Järgnevatel päevadel tekkisid ninakinnisus ja kerge köha. 27. märtsil tekkis ka 40-kraadine palavik. 28. märtsil diagnoositi poisil viiruse-järgne kopsupõletik, mille raviks kirjutati antibiootikumid ja kodune lisahapnik.

Paraku läks lapse olukord ka antibiootikumide ja hapniku saamise ajal pigem hullemaks kui paremaks. 30. märtsil pandi ta haiglasse. Lisahapniku vajadus aina suurenes: haiglasse jõudes vajas poiss 2 liitrit hapnikku, järgneval öösel juba 4 liitrit, järgmiseks päevaks juba 6 liitrit ja ülejärgmiseks 9. 

Kaks päeva hiljem selgus, et poisil on COVID-19. Pere oli šokis, sest nad olid ju viibinud soovituslikus karantiinis ning lapse verepilt ja röntgen ei olnud koroonaviirusele tüüpilised.

Elu haiglas koos koroonapositiivse lapsega oli hirmuäratav: ei mingeid külalisi ega pakke, arstid ja õed sisenevad palatisse harva ja vaid kaitserõivastuses.

Õnneks lõppes kõik hästi, seitse päeva pärast haiglasse saabumist sai Lincoln koju. Ta vajab küll jätkuvalt kodus lisahapnikku, kuid tema tervis aina paraneb. 

Lincolni lugu on vaid üks näidetest, et koroonaviirusesse COVID-19 võivad jääda ka muidu hea tervisega lapsed, ning ka lapsed võivad põdeda seda haigust raskelt ning vajada haiglaravi.

Video Lincolnist köhimas:

Videokokkuvõte Lincolni haigusest:

(Allikas: Mighty Littles, foto: kuvatõmmis Rocky Mountain'i lastehaigla videost)

 

Kas ka Emmede Klubi lugejate seas on vanemaid, kelle lapsel on COVID-19 juba olnud? Jaga oma kogemust!