Üldlevinud soovitus on, et inimese menüü peaks sisaldama vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju päevas. Nüüd on aga teadlased jõudnud järeldusele, et puu- ja köögiviljade positiivne mõju tervisele avaldub maksimaalselt siis, kui süüa neid päevas kümme portsjonit.
Nimelt kinnitas teadusajakirjas Journal of Epidemiology avaldatud uuring, et kui viis portsjonit puu- ja köögivilju päevas vähendab nt vähi, südame- ja veresoonkonna haiguste ning südamerabaduse tekkeriski kuni 18 protsendi võrra, siis kümme portsjonit päevas vähendab nende haiguslike seisundite esinemistõenäosust kuni 33 protsendi võrra. Oluline vahe, kas pole?!
Päevas alla viie puu- ja köögiviljaportsjoni sööv inimene ei pruugi tervena elamiseks vajalikke vitamiine, mineraalaineid, vett või kiudaineid toidust kätte saada. Nendest teadmistest hoolimata on maailmas veel palju inimesi, kellel oleks võimalik päevas viis portsjonit tervislikku toitu tarbida, kuid kes siiski ei tee seda.
Eesti Tervise Arengu Instituudi andmeil on üks portsjon on umbkaudu üks peotäis. Lapse ja täiskasvanu peotäie suurus on erinev - lapse puhul tuleb peotäisi lugeda tema enda käe suuruse järgi. Mõned näited täiskasvanu kohta:
Üks portsjon köögivilju annab ligikaudu 25 kcal ja see on näiteks:
100 g köögivilju (kas värskelt, keedetult, aurutatult või rasvata hautatult)
80 g keedetud kaunvilju
2 dl köögiviljamahla
1 dl köögivilju roa koostisosana või rasvaga valmistatult (vormiroad, vokiroad, supid, rasvaga valmistatud hautised)
1 dl köögiviljahoidist (nt marineeritud kurk, merikapsas, letšo, konserveeritud tomatid)
300 g seeni (valmistatud rasvata)
Üks portsjon puuvilju-marju annab ligikaudu 40–70 kcal ja see on näiteks:
100 g värskeid puuvilju või marju
15 g kuivatatud puuvilju või marju
1 dl puuvilja- või marjamahla
2 dl puuvilja- või marjanektarit
1 dl kompotti (mõõduka suhkruga)
1 dl puuvilju või marju roa koostises (kissell, tarretis, küpsetised)
Kui süüa päevas kokku viis portsjonit, siis kolm neist võiksid olla köögivilja- ja kaks puuviljaportsjonid. Kümne portsjoni puhul võiks vähemalt kuus neist olla köögiviljad.
Allikad: IFL Science, TAI.
Kas Sina tead, mitu portsjonit puu- ja köögivilju Sinu pereliikmed päevas söövad?