7 lauset, mida lastele karjumise asemel öelda

7 lauset, mida lastele karjumise asemel öelda

27. Jul 2020, 15:06 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lõpetage kohe ära, või ma... Miks te ei või lihtsalt kuulata?

Ma olen sellest nii väsinud! Miks mina pean siin majas kõike tegema?

Sa ajad mind lihtsalt karjuma. Kui sa mind kuulaksid, siis ma ei peaks kogu aeg häält tõstma.

Mida te omaarust mõtlete? Mulle aitab, ma lähen minema.

Ma ütlesin EI!

Ilmselt tulevad need laused või vähemalt seesugused tunded igale lapsevanemale tuttavad ette. Paraku ei ole neist keerulise olukorra lahendamisel tegelikult abi. Jah, lühiajaliselt võib vihastamine ja karjumine lapsed korrale kutsuda ning nad lõpetavad soovimatu käitumise. Kuid pikas plaanis õpivad lapsed vanemate käitumise pealt ka ise oma emotsioone karjudes, märatsedes või endast välja minnes väljendama.

Motherly pakub välja lauseid, mida öelda lastele karjumise ja vihastamise asemel. Need laused õpetavad lastele oma tunnetega rahumeelsel viisil toime tulema. Kui vanem käitub paremini, käitub ka laps paremini!

  • Ma ei tea, mida teha, et te kaklemise lõpetaksite, aga sellest pole midagi. Nii mina kui ka teie alles õpite sellistes olukordades toime tulemist. 
  • Me oleme tugevad ja tublid, kõik läheb hästi. Lahendame selle olukorra sammhaaval. 
  • Ma ei taha sinu peale karjuda, aga ma tunnen end väga vihasena. Mul on sinu abi vaja, et see olukord rahulikult lahendada. Kas sa aitaksid mul välja mõelda, kuidas rahulikuks jääda?
  • Ma lähen natukeseks magamistuppa, et maha rahuneda. Kui ma tagasi tulen, siis räägime sellest rahulikult.
  • Mind hirmutab see / ma kardan seda, et teil võivad sõrmed uksevahele jääda. Sellepärast mulle ei sobi, kui te ukse kõrval vaidlete.
  • Jää KIVIKUJUKS! Ma palun, et sa kõnniksid kilpkonna moodi parkimisplatsile (pahandamise asemel anna selge ja lõbus, tähelepanu mujale viiv korraldus). 
  • Ma tunnen end praegu väga vihasena, aga sellest pole hullu. Kõik inimesed on vahel vihased. See läheb varsti mööda.