Paremad moodused vabanduse palumiseks

Paremad moodused vabanduse palumiseks

18. Feb 2014, 19:48 Emmede Klubi Emmede Klubi

Sõnade “palun vabandust” õppimine tuleb kergemalt, kui seal on taga tõeline tunne. Sa ei saa oma last kahetsust tundma sundida. Neljased õpivad kaastunnet tundma ja välja näitama ja see on omakorda nurgakivi siiraks vabanduseks.

Egotsentrism – kuigi lapse mõtlemist domineerib endiselt kõigepealt enesele mõtlemine, ei ole ta enne 6-7 aastaseks saamist valmis olukorda adekvaatselt läbi teiste inimeste silmade nägema.

Siiski, on su 4-aastane võimeline teadma, kui ta on midagi valesti teinud või kellelegi haiget teinud ( Jälgi ta punetavat nägu, kurblikku käitumist või süüdi olevat ilmet).

 Proovi neid nippe, et last vabandama õpetada:

Asenda sõnad žestidega. Selle asemel, et nõuda pomisevat, "palun vabandust," õpeta last ära leppima. Žest vabandamiseks – kallistus või käte surumine – omab  ka konkreetset tähendust. Samuti lõhutud asja üles korjamine; laiali pillutud asjade ära koristamine jne.

Moodustage ise sõnalised vabandused. Laps õpib nende järgi kordamisest.

Julgusta kaklevaid sõpru omavahel ise ära leppima, ise olukorra ohjamise asemel. Ütle näiteks midagi sellist: “ Kas on midagi, mida te tahate üksteisele öelda?” või kui nad ei ole suutelised üksteise ees vabandama, küsi: “ Kuidas te saate üksteist paremini tundma panna?”

Anna positiivset tagasisidet. Kui sa näed, et su laps üritab  vabandada ja oma tegude eest vastutust võtta, too see eraldi välja ka kiida teda.

Kui kergelt Sinu laps vabandab ja kuidas te seda õpite?
 

Emmede Klubi