Kuidas oma koolieelikut jagama õpetada?

Kuidas oma koolieelikut jagama õpetada?

03. Feb 2013, 16:12 Emmede Klubi Emmede Klubi

”Sa ei saa seda!” karjub su koolieelik, samal ajal oma mängukaaslaselt mudelautot ära krahmates.

Sa saad vaevalt selle kraakluse lõpetatud, kui juba teine puhkeb.

“Ei!” karjub ta, kui külaline tema kivide kollektsioonile läheneb. Miks Su laps ei oska jagada?

Noh, ta oskab küll, ta ei ole lihtsalt väga järjekindel selle tegemises. Su koolieelik võib kulutada päevas tunde teiste lastega mängimiseks; ta oskab mängudes oma korda oodata ja ta on vähem enesekeskne kui ta seda 1-2 aastat tagasi oli.

Aga ta on ikka impulsiivne ja tal ei ole veel väga korralikku ettekujutlust ajast ja ootamine, kuni mängukaaslase kord ihaldatud leluga mängida, läbi saab, on tema jaoks väga väljakutsuv. Teisalt, meeldib paljudele koolieelikutele õpetajatele pilte joonistada, vanematele kingitusi teha ja sõpradega suupisteid jagada.

Eelkooliealised lapsed alles õpivad, et sõpradega jagamine paneb hästi tundma ja on lõbus, ütleb Roni Leiderman, Florida Nova Southeastern Lauderdale ülikooli perekeskuse dekaan.

Sa saad jagamise seemneid külvata, julgustades teda lahkelt käituma ja hellalt noomida, kui ta ilmutab vähem lahkeid impusse

Mida teha?

Tee jagamine lõbusaks. Õpeta oma koolieelikule ühiseid mänge, kus mängijad teevad ühisel eesmärgil koostööd. Pange näiteks koos puslesid kokku, kordamööda tükke ladudes. Võtke ka ühiseid projekte ette: istutage taimi, värvige aeda või peske koos auto puhtaks.

Anna talle asju sõpradega jagamiseks. Näiteks mõni eriline suupiste või kleepsurull sõprade vahel jagamiseks.

Ära karista ihnuse eest.

Kui sa ütled oma koolieelikule, et ta on isekas, karistad teda, kui ta ei jaga või sunnid tal eseme käest andma, toidad sa vastumeelsust, mitte lahkust.

Et jagamist julgustada, ära karista teda, vaid innusta positiivselt.

Leiderman ütleb, et ärge unustage, et koolieeliku puhul on normaalne mõned esemed ka endale hoida. Kasvades hakkab ta mõistma, et oma sõpradega, kes on talle väga tähtsad, on palju toredam asju jagada kui neid endale hoida.

Räägi sellest.

Kui lapsed mänguasja üle kraaklevad, aita neil välja selgitada, milles on probleem. Kui sõber midagi endale hoiab, selgita oma lapsele, kuidas tema sõber ennast tunda võib. Näiteks: “Joshile tõesti väga meeldib see mänguasi ja ta tõesti ei taha, et keegi teine sellega praegu mängiks.” Aita ka enda koolieelikul tundeid sõnadesse panna.

Kui ta ei ole eriti lahkes meeleolus, uuri ta käest, mis lahti on. Võib-olla sa avastad, et neil on lasteaias liiga vähe raudtee juppe või, et ta hoiab oma Pokemoni kaarte eriti selle pärast, et tema vanaisa kinkis need talle.

Õpeta oma koolieelikule probleemide lahendamist.

Kui su laps hoiab kiivalt haardes mänguautot, mida ka tema mängukaaslane tahab, on ilmselt tema mõte: See saab kas mulle või talle! 

Võib-olla ei ole mõte auto jagamisest talle isegi pähe turgatanud. Julgusta neid mänguasjaga kordamööda mängima( köögitaimeri kasutamine kordade mõõtmiseks võib aidata); kinnita, et jagamine ja ära andmine ei ole üks ja seesama ja märgi ära, et kui tema oma sõpradega mänguasju jagab, on ka nemad valmis temaga rohkem jagama.

Loo soodne pinnas.

Enne mängukaaslase külla tulemist küsi oma lapse käest, kas tal on mõni eriline mänguasi, mida ta tõesti jagada ei soovi ja aita tal see erilisse kohta ära panna.

Siis küsi ta käest, millised mänguasjad võiks olla toredad koos mängimiseks, nagu näiteks raadiosaatjad, kunsti- ja käsitöötarbed, ehitusklotsid ja spordivarustus. See aitab tal jagamisele häälestuda kui ta külaline saabub.

Palu ka lapse sõbral mõni mänguasi kaasa võtta, sest sinu koolieelik võib olla lahkem kui ta ei pea olema ainuke, kes oma asju jagab.

Austa oma lapse asju.

Kui laps tunneb, et tema riideid, raamatuid ja mänguasju koheldakse halvasti, on tõenäoline, et ta ei taha neid hetkekski silmist lasta.

Küsi ta käest luba, kui sa tema värvilisi pliiatseid laenata tahad ja ole valmis ka ei-vastuseks.

Veendu ka, et tema õed-vennad, sõbrad ja lapsehoidjad austavad tema asju ja küsivad enne, kas nad võivad neid laenata ning kasutamise ajal hoiavad neid hästi.

Ole eeskujuks.

Parim viis jagamise õppimiseks on seda kõrvalt näha. Jagage oma jäätist temaga, laena oma salli talle superkangelase keebiks ja küsi, kas sa võid tema uut mütsi proovida.

Kasuta enda tegevuse kirjeldamiseks sõna “jagamine” ja ära unusta talle õpetada, et ka vaimset vara ( nagu tunded, mõtted, lood, võib jagada.
Kõige olulisem – lase tal olla tunnistajaks kuidas sina annad ja võtad, teed kompromisse ja teistega jagad.

Milliseid nippe oled kasutanud, et lapsele jagamist õpetada?

Emmede Klubi