15 asja, mida juba suureks kasvanud laste isad kahestevad – meie saame nende kogemustest õppida!

15 asja, mida juba suureks kasvanud laste isad kahestevad – meie saame nende kogemustest õppida!

25. Jan 2023, 17:24 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kahetsusse kinni jäämine pole kunagi kasulik, kuid oma kogemusi lahti mõtestada et neist tuleviku tarbeks õppida küll.

Fatherly jagab isade kogemusi 15 asjast, mida nad oma juba suureks saanud laste kasvatamise juures kahetsevad. Meie, väikeste laste vanemad, saame nende kogemustest õppida! Siit leiad Emmede Klubi tõlgenduse nendest kasulikest eluõppetundidest:

1. Soovin, et oleksin oma lastega konstruktiivsemalt rääkinud

Ole ettevaatlik, ära tee, lõpeta ära... Läbi selliste lausete räägib vanema ärevus ja mure oma lapse pärast. Lapsele oleks aga rohkem kasu konstruktiivsetest juhistest: hoia klaasi kahe käega, muidu võib see kukkuda.

2. Soovin, et oleksin olnud järjekindlam

Lapsed vajavad järjekindlust ja rutiini, kuid ka vanematel on paremaid ja halvemaid päevi. Mõnel päeval oleme ranged ja kehtestame reegleid, teistel anname järgi ja juhildume laste reaktsioonidest, et endal kergem oleks. Soovitud käitumise saavutamisel annab aga järjekindlus parimaid tulemusi. 

3. Soovin, et oleksin oma lastega rohkem rahast rääkinud

Meie põlvkond on kasvanud üles kuuldes vanemaid rääkimas sellest, kuidas raha kunagi ei ole ja mida kõike on vanematel raske oma lastele lubada. Sellega taastoodame rahastressis ja madala rahatarkusega põlvkonda. Selle asemel võiks lastele juba maast madalast rääkida, mis ja miks on erinevate asjade hind ning kuidas rahaga arukalt majandada. 

4. Soovin, et ma oleksin vähem oma enda vanemaid matkinud

Mustrid on rasked murda. Lisaks sellele on vanavanemad ka suured õpetajad, kuidas lapsi peaks kasvatama. Usalda tänapäevaseid teadmisi, oma enda intuitsiooni ja otsuseid!

5. Soovin, et ma oleksin lapse saamiseks paremini valmis olnud

Väikesed lapsed on suur töö - vaimselt ja füüsiliselt. Unetus, hektiline päevakava ja alati rohkem teha kui aega tegemiseks. Hea on olla selleks kõigeks vormis juba enne laste saamist. Hoolitse oma füüsilise tervise eest ja valmista end vaimselt ning emotsionaalselt ette.

6. Ma soovin, et ma oleks oma lapse huvidest rohkem huvitunud

Ükskõik, kas laps on parasjagu Pokemoni, jalgpalli või Käpapatrulli andunud fänn - näita välja huvi tema huvide vastu, las ta tutvustab ka sulle seda maailma, mis teda nii väga huvitab ja temast nii suur osa on. See parandab omavahelist suhet ja annab signaali, et hoolid lapse sisemaailmast.

7. Ma soovin, et ma oleks lapse hobide pärast vähem stressanud

Selle asemel, et üritada pingsalt ise lapse jaoks sobivaid hobisid välja valida ning muretseda, et laps nende huvide juures püsiks, võta kooliväliseid hobisid vabalt - las laps leiab ise oma tee nint toeta tema enda teed. Kui temast ei saa klaverimängijat, siis ei saa, see on täiesti okei. Võib olla leiab ta peatselt enda jaoks näiteks maadluse.

8. Ma soovin, et ma oleksin teiste vanemate suhtes mõistvam olnud

Mina küll oma lapsel nii käituda ei lubaks, mina küll oma lapsele sellist toitu ei pakuks ja muud mina-küll-nii-ei-teeks mõtteviisid ei aita kedagi. Sina mõtled mõnes asjas teistest nii, kuid teised mõtlevad tõenäoliselt mõnes muus asjas sinust nii. Ideaalseid vanemaid ei ole olemas, kuid kõik vanemad vajavad rohkem tuge ja enesekindlust, mitte hukkamõistu ja süütunnet. 

9. Ma soovin, et ma oleksin oma enda lapsepõlve vähem eeskujuks toonud

Inimesed ja ajad muutuvad. Mina küll mängisin lapsena terve päeva õues, meie sõpradega käisime selles vanuses juba üksi linnapeal ja koolis, vanasti ei oodanud keegi meid sooja toiduga koolist koju, isegi kiivrit me ei kandnud... Maailm on muutnud. Lase lapsel kasvada tema enda põlvkonna liikmena ja huvitu tema elust, mitte ära suru talle peale enda oma, mis toimus muul ajal ja muus kontekstis. Laps ei ole midagi valesti teinud, et sündis tänapäeval.

10. Ma soovin, et ma oleksin enda vastu lahkem olnud

Kas laps ikka peseb piisavalt kaua hambaid ja kasutab hambaniiti, või oled selle mõnel kiirel päeval kahe silma vahele jätnud ja nüüd tunned end süüdi, et lapsel on hambaauk? Igas oma otsuses kahtlemise, enda maha tegemise ja liigse muretsemise asemel hoopis toeta ennast, sest see toetab ka eesmärkide saavutamist paremini. 

11. Ma soovin, et oleksin oma lapse arenguetappe rohkem aktsepteerinud

Beebiiga ja sellega kaasnevad nutt ja uneprobleemid on etapp. Väikelapseiga ja sellega kaasnev jonn on etapp. Koolieelikuna veel mitte üksi uinumiseks, liikumiseks või hobides osalemiseks valmis olemine on etapp. Teismeiga ja võimetus oma segaseid tundeid ja reaktsioone kontrollida on etapp. Mõista ja aktsepteeri, et laps läbib arenedes eakohaseid etappe, kuid kõik need lähevad toetavate vanemate kõrval mööda. 

12. Ma soovin, et ma oleksin partnerit tülitsemise asemel toetanud

Ülikool, hea töö, oma kodu, suurem maja, edukad lapsed... Tänapäeva ühiskondlikud nõudmised on kõrged ja pinge, mille noored pered endale võtavad, suur. Kaasnevad tülid viivad tihtilugu varakeskeaks lahkuminekumõteteni. Tülitsemise asemel leevendage üksteise pingeid toetusega. Te jõuate karjääris, kinnisvaraturul ja laste kasvatamisel kuhu jõuate, millal jõuate - kuid toetavas suhtes on teekond meeldiv.

13. Ma soovin, et oleksin rohkem armastust avaldanud

Paljud tänased lapsevanemad tulevad selle ajastu peredest, kus verbaalne (ja vahel ka füüsiline) armastuse avaldamine polnud alati tavaline. See on muster, mida teadlikult oma lapsi kasvatades murda. Väljenda armastust nii sõnades kui füüsilise hoolega kui tegudes. Kõik võidavad!

14. Ma soovin, et ma ei oleks nii palju karjunud

Stress ja ärevus käivad lapsevanemaks olemisega kaasas. Murdumine on inimlik. Kuid ära aktsepteeri seda omadust enda juures, vaid tee endaga aktiivselt tööd, et stress ja ärevus võtaksid sinu käitumise üle vähem võimust. Enesekontrolli kaotamine ei pane last oma käitumist muutma, küll aga rahulikuks jäämine. Mida vähem vanem kasvatab karjudes ja jonnides, seda rahulikumalt õpib ka laps käituma. 

15. Ma soovin, et oleksin oma tütrega rohkem üks-ühele aega veetnud

Ühine poeskäik või ümber tänava jalutamine on juba suur asi. Lisaks kogu pere või kõigi lastega koos toimetamisele leia pisikesi hetki üks-ühele aja jaoks iga oma lapsega.