VIDEO! Beebi arengu toetamine kolmandal elukuul

VIDEO! Beebi arengu toetamine kolmandal elukuul

22. Apr 2020, 10:37 Emmede Klubi Emmede Klubi

Huggies Elite Soft vastsündinumähkmed esitleb: beebi arengujuhend kolmandaks elukuuks!

Kolme kuu vanuselt on sinu laps juba palju muutunud – väikesest abitust imikust on saanud  aktiivne ja tähelepanelik beebi! Paljud vastsündinuna esinenud refleksid on juba möödunud ning liigutused  on muutunud teadlikumaks - laps õpib vaikselt oma keha tundma. Titale väga meeldib, kui temaga mängid, räägid ning teda ka sülle võtad. Tita uurib väga hoolikalt enda ümber olevate inimeste nägusid, jälgib silmadega tema ees liikuvaid objekte, tunneb ära tuttavaid inimesi ning esemeid. Laps kontrollib nüüdseks oma silmade ja käte tööd, naeratab kui temaga suhtled, liigub, häälitseb ning pöörab pead helide suunas.

 

3-kuuse beebi suhtlemine muutub teadlikumaks - ta üritab jäljendada helisid, mis teda ümbritsevad. Korda lihtsaid lauseid, millega sa oma titaga suhtled, lisa lausetele lihtsamaid sõnu ning räägi kindlasti lapsega nagu täiskasvanuga, kasutades oma igapäevast kõne. Eksperdid soovitavad beebile isegi raamatut lugeda, sest sõltumata sellest , et ta kuuldu sisu ei mõista, kuulab ta hoolikalt sinu sõnu ning millisel toonil sa räägid.

Laps hakkab end keerama!

Kolme kuu vanuselt on beebid tihti võimelised end pöörama seljalt kõhuli- see on beebi arengus äärmiselt oluline etapp, seega õpime koos füsioterapeudiga, kuidas seda oskust lapses õigesti arendada.

Kui beebi kõhuli pannes kõverdatud käed iseseisvalt küünarnukkidest sirutab nii, et kõhuliasend stabiilsemaks muutub, näitab see ka lapse valmisolekut pööramiseks! Kui laps veel ei oska küünarnukkidest kõverdatud käsivartel püsida, siis ära pane teda ka ise sellesse asendisse ning oota kuniks laps selle oskuse omandab. Mõnikord, kui laps pöörab seljalt kõhule, võib jääda tema käsi kõhu alla - ärga kiirusta seda sealt välja tirima, vaid luba lapsel seda ise teha. Kuidas saame last aidata? Toeta last veidi, aita tal leida tasakaal ja ta tõmbab ise käe edukalt kõhu alt välja. Kui see ei õnnestu, siis vajadusel same last õrnalt aidata.

Kui pöörad lapse tagasi selili, hoolitse selle eest, et pea oleks toetatud. Neil lastel, kes pole veel pööramisoskust omandanud, tuleks alguses aidata keha ülaosa pöörata ning jalga õiges asendis hoida.  Kui aga on tegu lapsega, kes on võimeline juba edukalt end pöörama, painuta ühe käega lapse jalga, hoia teise käega tita käest ning alusta vaikselt küljele pööramist,  nihutades kätt tahapoole – nii aitad beebil pööramise lõpule viia.

Võib juhtuda, et laps eelistab pööramisel ühte kindlat kehapoolt, see on täiesti loomulik, kuid suuna teda ka teisele, vähem tuttavale poole pöörama.

Hoia titat ja ära lase tal ümber kukkuda. Kui beebi vajub tagasi selili, tähendab see, et ta ei kontrolli endiselt oma liigutusi täielikult ning vajab veel pisut aega harjutamiseks enne kui ta selle oskuse täielikult omandab. Et titat selle oskuse omandamisel  toetada, võta kinni tema jalgade ülaosast ja suuna teda õiges suunas pöörama, kuid lase beebil seda pööre siiski ise lõpuni viia. Kui pööre on edukalt õnnestunud, siis aita lapsel käed enda ette panna.

Kui lapsel on pööramine selge, muutub see, millises asendis on tita ning kuidas teda sülle võetakse. Esiteks näita titale selgelt välja , et soovid teda sülle võtta ja aita beebil end  ümber pöörata - alles pärast seda tõsta ta üles . Samuti on oluline beebit õigesti pöörata: esmalt toetad teda pepust, siis  tema külge ja alles siis seljast. Selles vanuses on oluline, et laps õpiks oma pead ise hoidma, nii et me ei hoia enam tema pead ja kaela eraldi - vaid hoiame teda õlgade alt kinni ning toetame ainult õrnalt beebi tõstmisel ning mahapanekul. Oota, kuni ta ise oma pead tõstab. Kui oled beebi suhtes risti - siis on lapse tõstmine ja asetamine lihtsam!

Pööramine mõjutab beebi seedesüsteemi  - kui laps on  sagedamini kõhuli, siis see parandab soolestiku tööd ning vähendab koolikutest tingitud ebamugavust- muide, nüüdsest ei pea ka enam peale beebi söötmist ootama, millal õhumullid välja tulevad.

Kuna beebi on kolme kuu vanuselt juba üsna aktiivne, tasub proovida tavaliste teipmähkmete asemel  püksmähkmeid. Need on pükstele saranenevad mähkmed, millel on elastne vöö ning need  võimaldavad lapsel mugavalt liikuda!

Lisaks imavad nad sama hästi kui tavalised mähkmed!

- Kõigepealt tutvusta beebile mähet ning räägi talle, et plaanid alusada mähkmevahetusega, tee kindlasti beebiga koostööd - küs, millise jalaga ta eelistab alustada ning seejärel valige koos beebiga sobiv asend mähkmevahetuseks: “Kas kõhuli või selili?”, Palu tital kergitada oma peput ning kui kõik on valmis, siis tunnusta teda lausega: “Hästi tehtud!”.

- Need mähkmed sobivad eriti hästi aktiivsetele beebidele - neid on mugav vahetada ka siis, kui laps on kõhuli!

Huggies Elite Soft püksmähkmetel on aktiivseele beebidele palju eeliseid:

-Pehme elastse vööga püksmähkme kuju kohandub beebi aktiivsete liigutustega ega suru kõhule, mis peale söömist tavapäraselt suureneb.

- Püksmähkmeid on väga lihtne ja mugav panna lapsele jalga ja ära võtta.

- Huggies® Elite Softil on rohkem 10 000 mikropoori, mis muudab püksmähkmed “hingavaks” ning aitab hoida beebi õrna nahka kuivana ja tervena.

 Iga beebiga veedetud hetk ei ole mitte üksnes nauditav, vaid ka suur panus tema arengusse: naerata, räägi, mängi koos oma armastatud beebiga ning jätka igapäevaste rutiinsete tegevuste järgimist.

Iga päevaga tunneb beebi end selles maailmas aina enesekindlamalt. Beebid armastavad, kui nende eest hoolitsed ning oled alati olemas!

Huggies soovib sulle ja sinu beebile põnevaid ja aktiivseid päevi, mis on täidetud rõõmu ja kuivade ning rahulike öödega!