HuggiesⓇ esitleb: Beebi areng viiendal elukuul

HuggiesⓇ esitleb: Beebi areng viiendal elukuul

10. Jun 2020, 13:03 Emmede Klubi Emmede Klubi

Aeg on märkamatult möödunud  ning on tunne nagu alles see oli kui kohtusid esimest korda oma beebiga, kuid nüüdseks on ta juba 5. kuune! Mida tita selles vanuses teeb?

Imeline vanus

Kui laps on 5-kuune, on tema mällu talletunud helid, mis teda rõõmustavad, ja seetõttu tunneb ta teiste häälte seas alati oma ema hääle ära. Vahel, kui tita on ärritunud, piisab tal kasvõi korra oma ema näha ja ta lõpetab kohe nutu ning hakkab naeratama.

Nüüdseks kaalub beebi kaks korda rohkem kui sündides, ta pöörab end kõhult selili, tervitab teid rõõmsalt kilgates, naeratab ning koogab.

Viiekuune tita on armsalt trullakas oma imearmsate voldikeste, priskete põskede, sileda naha ja suurte silmadega. Beebi suudab hoida väga hästi pead hoida ning oskab kätele toetudes puhata. Paljud selles vanuses beebid suudavad end vabalt seljalt kõhule pöörata.

Kui laps pöörab end kõhuli, ära pane teda tagasi selili – las laps katsetab erinevaid asendeid, sest kõhuli olles muutub tema vaatenurk ja tema maailmas on justkui uued värvid ja kujud!

Tita lemmikmänguasjad on endiselt tema enda sõrmekesed ja jalakesed. Samuti valmistub laps omandama uut oskust – roomamist. Pane tähele, et varsti suudab ta ka juba tugede naljal seista.

Laps uurib uudishimulikult oma käsi ja paneb neid suhu. Tita haarab mänguasju, hoiab neid käes, uurib neid huviga, puhub mulle, tunneb ära lähedasi ning teeb vahet erinevatel helidel.

Mängud

Pakume beebidele tutvumiseks lihtsaid asju majapidamisest -tassid, kausid, erinevad taskurätikud. Sellel kuul  õpib beebi esemeid liigutama ühest käest teise! See võib meile tunduda elementaarne, kuid lapse jaoks on see tõsine edasiminek ja tõeline saavutus!

Imikud on sünnist saati oma vanemate hääle suhtes väga tundlikud, sest neile on suhtlus vanematega ülioluline. Emotsionaalne suhtlus mõjutab last ja toetab tema kognitiivsete oskuste arengut.  Viiendal elukuul tajume selgelt tema rõõmu ja kurbust ning toetame teda emotsionaalselt, kui ta on ärritunud. Veeda lapsega aega: näita uusi esemeid, toredaid mänguasju ja mängi koos temaga mõnd lõbusat eakohast mängu.

Õhuta kindlasti tuba, kus laps magab ja säti korda beebi voodi – võta sealt ära kõik üleliigsed esemed, et seal oleks piisavalt ruumi titale, kuid et samal ajal oleks tal siiski mugav pesa.

On veel üks väike nipp noortele emmedele ja issidele – proovi katta laps raskema tekiga. Nii on beebi käed tihedamalt koos, sest beebile meeldib olla oma pesas nii,  et tema keha on rohkem fikseeritud. Nii on ka väiksem võimalus, et beebi ärkab üles, olles end läbi une ümber pööranud. Suurenenud lihastoonus võib olla lapse rahutu une põhjus.

Meie ülesanne on beebi lõdvestamine ning selleks peaksime üle vaatama beebiga tegelemise põhimõtted: tõstame, paneme tita käest maha ja kanname ka süles rahulikult. On oluline mitte kiirustada ka beebi riietamisel ja tema mähkmete vahetamisel. Rahulik tempo ja asjatundlik tegutsemine on lapse lihastoonuse vähendamisel edu võti.

Anna oma majapidamiskohustused üle teistele pereliikmetele, maga pärastlõunal koos beebiga ja hinda oma titaga koos veedetud aega. Usu - kohe-kohe on käes aeg kui taipad, et vastsündinust beebist on saanud aktiivne avastaja , kes tutvub kogu maja avatud ruumidega. Siis hakkad igatsema aegu kui laps püsis kindlalt paigal!

Mängi, räägi titaga hellalt ja ole temaga õrn. Huggies Elite Soft on sulle toeks igapäevases elus armastatud beebiga. Naudi seda!