Beebi arengukalender: 7. kuu | HUGGIES®

Beebi arengukalender: 7. kuu | HUGGIES®

04. Aug 2020, 02:14 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kui laps on saanud seitsmekuuseks, hakkab ta aru saama sõnast “ei”

See tekitab vanemates põnevust ning ka rõõmu, sest nüüd on võimalik algust teha teatud piiride kehtestamisega. Et aidata lapsel sõnast “ei” paremini aru saada, kasuta žeste, näoilmeid ning ilmestavaid sõnu.

Kindlaid žeste, näoilmeid ja sõnu peaksid kasutama ka teised pereliikmed ja lähedased lapsega suheldes. Selles vanuses lapsed suudavad eristada hääletoone, seega laused ja juhised, mis on väljendatud erinevatel toonidel, tekitab neis ka erinevaid reaktsioone.

Enne kui laps hakkab käputama, liigub ta roomates. Seitsme kuu vanuselt võivad beebid juba käputada, kuid mitte alati, vahel võtab selle oskuse omandamine veidi rohkem aega. Meie ülesanne on luua lapsesõbralik keskkond, et beebil ei tekiks kiusatust tõusta jalgele, vaid et ta liiguks veel mõnda aega põrandal. Selle jaoks on hea kasutada erineva tekstuuriga kõrgemaid tasapindu . Sobivaid vahendeid võid leida lastetarvete kauplustest.

Teine oluline oskus selles vanuses on esemete liigutamine ühest käest teise. Kui varem sai laps seda teha ainult selili lamades, siis nüüd teeb ta seda ka kõhuliasendis. Laps haarab kogu käelabaga – haarates asju tasaselt pinnalt, kasutab laps kõiki sõrmi ja ka peopesa. Tema käed on juba piisavalt arenenud, et seda teha.

Tõenäoliselt märkad, et seitsme kuu vanuselt  kasutab laps aktiivsemalt vasakut kätt, mis on seotud aju parema poolkera intensiivse arenguga. Lisaks pöörab ta pead heli suunas - ka see on tema jaoks selles vanuses väga oluline areng.

Laps mõistab asjade jäävust - isegi kui miski on peidus,  teab ta, et see on siiski endiselt alles. Ta teab, et ema-isa ruumist lahkudes jäävad nad tegelikult alles. Laps vaatab ukse suunas ning teab, et varsti tulevad emme ja issi läbi sama ukse tagasi. Laps mõistab põhjuseid ja tagajärgi palju paremini. Ta teab, et kui mänguasi kukub põrandale, siis ema või isa korjab selle üles ning et kukkuvad esemed põhjustavad erinevaid helisid. Laps mõistab varasemast paremini seoseid põhjuste ja tagajärgede vahel.

Seitsme kuu vanune beebi liigub aktiivselt ja ronib erineva kõrgusega pindadel. Seetõttu on oluline õpetada teda turvaliselt põrandale algasendisse naasma. Näita beebile, kuidas seda teha. Nii saab beebi arendada ühtaegu oma praktilisi oskusi kui ka sinu öeldu sisu mõistmist. Selles vanuses on laps piisavalt taibukas, et taibata, mida temalt oodatakse.

Laps saab õppida turvaliselt maha minemist siis, kui ema on lapsega koos põrandal. Nii saab laps emale toetudes ronida ja ohutult algasendisse tagasiminemist õppida.

 

Seitsme kuu vanuselt on beebi värvitaju täielikult välja kujunenud ning ta eristab ja tajub kõiki värvitoone nagu täiskasvanudki. Ka ruumi ja kauguse tajumine on arenenud, mis tähendab, et ta suudab näha kaugeid objekte oluliselt paremini kui varem.

Nii nagu varemgi, on beebi jaoks endiselt parimad mänguasjad korvid, taldrikud, kausid ja paljud teised majapidamistarbed. Peaasi, et need oleks lapse jaoks käepärased ja ohutud.

Tähtis on tagada lapse turvalisus olenemata sellest, kas ta roomab, käputab või juba kõnnib. Liikudes tutvuvad nad end ümbritseva maailmaga. See tähendab aga, et neile pakub huvi ka kõik see, milleni jõudmine on keeruline või ohtlik. Seetõttu on mõistlik eemaldada õigeaegselt kõik lapse silmadekõrgusel olevad ohtlikud objektid. Selleks peab vanem ise laskuma lapse tasemele ja liikuma läbi kogu eluruumi, et näha kõiki lapsele juurdepääsetavaid kohti, mis võivad olla potentsiaalselt ohtlikud.

Sinu abiga saab laps paremini areneda ja uusi oskusi õppida. Mõnel lapsel võib uute oskuste õppimiseks kauem aega minna kui teistel- ära kiirusta last tagant. Kui tunned, et laps on mõnes asjas maha jäänud, pea nõu perearstiga. Pea meeles, et just Sinu hool ja armastus aitavad lapsel terveks ja õnnelikuks inimeseks kasvada.

Huggiesel on hea meel, et oleme saanud kõik need kuud sinu ja sinu lapse kõrval olla ning pakkuda maksimaalset mugavust. Huggiese pere on teie jaoks alati olemas!