Beebi areng 6. elukuul | HUGGIES®

Beebi areng 6. elukuul | HUGGIES®

08. Jul 2020, 19:04 Emmede Klubi Emmede Klubi

Uskumatu – laps on juba saanud kuue kuu vanuseks!

See on tervelt pool aastat! Tita vanus on täpselt esimese eluaasta poole peal ning varsti ongi käes esimene sünnipäev. Meenuta milline oli sinu beebi 6 kuud tagasi ... ja vaata teda nüüd, see on lausa uskumatu! Abitust pisikesest beebist on saanud rõõmus ja uudishimulik laps! On võimalik, et tita naeratust kaunistavad juba esimesed hambad, ka  võib mõnel eriti aktiivsel lapsel ka roomamine selge olla. Niisiis on kuus kuud lapse arengu järgmine lähtepunkt:

.

Selleks ajaks on vanematel reeglina lapse suhtes palju ootusi. Oodatakse, millal beebi iseseisva istumise ja söömisega algust teeb. Pea alati meeles oma last teiste põnnidega mitte võrrelda ega eeldada, et sinu laps areneb täpselt nii nagu beebiraamatute ajakava ette näeb.

Vaata oma last - võib-olla on ta juba praegu valmis uusi oskusi õppima. Käsi, jalgu ning selga treenib hästi roomamine, sest siis töötavad erinevad lihasrühmad ning laps õpib koordineerima oma jäsemete tööd. See on kirjeldamatu koormus nii pisikesele kehale ja ajule! Kõige tähtsam sel perioodil on lapsele sobiva keskkonna loomine. Tähtis on, et beebi ei tõuseks liialt vara jalgadele! Mida kauem laps roomab, seda parem. Tulevikus aitab see vältida võimalikke seljaprobleeme ning lülisamba kumerdumist. Selleks,et beebi ei tõuseks liiga vara jalgele, peaksime kõik beebile huvi pakkuvad asjad kõrgematelt pindadelt – näiteks diivanilt ja laudadelt - ära korjama. Sageli tekitab beebis huvi telekapult või telefon ning just niisugused asjad motiveerivad teda püsti tõusma. Me ei saa beebi liikumist takistada, sest kui ta tahab, püüab ta igaljuhul diivanile pääseda – selleks saab talle aga teha mitmetasandilise tõusu, et ta ei tõuseks põrandalt püsti, vaid roniks veel ühele lisatasandile. On väga oluline, et need tasandid oleksid stabiilsed ning libisemiskindlad – vastasel juhul võivad need beebile ohtlikud olla. Seetõttu ei ole näiteks diivanipadjad lisatasandiks sobivad. Leia sobiv alternatiiv -see on beebi arenguks oluline! Kuus kuud peale beebi sündi alustavad paljud emad lapsele lisatoidu pakkumisega. Beebi toitmise kohta on liikvel väga palju erinevaid arvamusi ning müüte. Oluline on kuulata arsti, keda usaldad ning järgida omaenda intuitsiooni. Lapse kasvatamine ei tohiks olla vaid rangete reeglite järgimine, täpselt niisama oluline on oma emarollis olla ka paindlik ning loov. Kui laps näitab üles huvi toidu vastu ja jälgib innukalt seda mida sa sööd, on tõenäoliselt õige aeg pakkuda talle lisatoitu.

Füsioterapeudid soovitavad mitte panna last kõrgesse söötmistooli kui ta veel iseseisvalt ei istu, sest see on tema väikesele seljale äärmiselt suur koormus. Kuidas last toita? Last, kes iseseisvalt ei istu, saad süles toita nii: aseta laps endale sülle veidi diagonaalselt ja lusikas suuna ülespoole, mitte vastupidi. Anna beebile aega, et ta saaks uute maitsetega harjuda – nii kinnistuvad õiged toitumisharjumused kogu eluks! Oluline osa beebi arendamisel on jätkuvalt erinevate esemetega mängimine: kausside, rõngaste ning pallidega. Beebile meeldib väiksemaid esemeid panna suuremate asjade sisse ning ta hakkab vaikselt mõistma põhjuslikke seoseid. Pall on ümmargune:kui ta seda lükkab, siis see veereb. Soetage lapsele hääletuid ja eredates toonides mänguasju – lärmakad lelud mõjuvad lapse närvisüsteemile liiga intensiivselt ning võivad põhjustada liigset stimulatsiooni.

Tähtis on ,et mänguasjad oleksid turvalised ning beebidele sobilikud. Selles vanuses võivad ilmuda ka esimesed kauaoodatud hambad, millele sageli eelnevad unetud ööd. On lapsi, kelle hammaste tuleku protsess kulgeb valutult ning nad ei ole tavapärasest rahutumad. Märk hammaste tulekust on reeglina suurenenud süljeeritus. Et toetada lapse uusi arenguid, jätka igapäevaste rutiinsete tegevuste järgimist- ei ole ilmtingimata tarvis ranget režiimi, vaid kindlat rütmi, mis aitaks beebil mõista igapäevaelu ning tunda end enesekindlana. Huggiese mähkmed toetavad sinu lapse arengut erinevate tegevuste ja uute oskuste omandamisel.

Huggies on alati teie jaoks olemas!