Sinu üheksakuune laps | HUGGIES® arengukalender

Sinu üheksakuune laps | HUGGIES® arengukalender

09. Oct 2020, 00:09 Emmede Klubi Emmede Klubi

Üheksas kuu on beebi ja vanemate jaoks märkimisväärne verstapost, sest nüüdseks on ta suures ja põnevas maailmas veetnud täpselt sama kaua aega nagu emme kõhu sees. Sageli öeldakse, et emal võtab sünnitusest taastumine aega just üheksa kuud ning selleks ei ole ka tita enam emast nii sõltuv – laps avastab ümbritsevat keskkonda iseseisvalt, sööb tahket toitu ja julgeb maailma uudistada ka ema turvalisest sülest eemal.

Üks olulisemaid arenguid sel perioodil on püstiasend – beebi tõuseb jalgele! Muidugi võib see ka varem juhtuda, kuid just üheksa kuu vanuses on ka tasa ja targu arenevatel lastel kombeks istukile ning jalgele tõusta.

Kujutle – beebi on taaskord muutnud ja avardanud oma vaatevinklit, millest ümbritsevat maailma jälgida ja uudistada. Kui alguses nägi beebi enda ümber toimuvat vaid selili lamades, seejärel kõhuli ning lõpuks käpuli, siis nüüd on ta nüüd valmis enesekindlalt istuma ja maailma suurte silmadega uudistama, sest kõik, mis tema ümber aset leiab, on ju nii põnev!

Pea meeles, et alles nüüd, kui laps on valmis iseseisvalt istuma, on õige aeg tema jalutuskäru istuvasse asendisse seadistada. Samuti saad lapse nüüd söögitooli istuma panna, sest tema keha on selleks valmis. Samas on vana hea põrand tema jaoks jätkuvalt parim ja turvalisim paik.

Nüüd, kui pisike istuda oskab, võib ta päriselt mängida. Pakume talle kõiksugu majapidamises leiduvaid esemeid – puidust rõngaid, punutud korve, kergeid metallist kaasi ja muud seesugust. Need lihtsad köögitarvikud pakuvad lapsele palju-palju rõõmu!

Mis lapse arengut ja oskusi puudutab, ei ole istumine ainus oskus, mille laps üheksakuusena omandab. Paljud pisikesed valmistavad oma jalgu kõndimiseks ette, püüdes võimalikult ruttu tugede najal jalgele tõusta.

Niisugustel puhkudel võib esineda mõningaid raskusi, sest beebi võib küll olla õppinud jalgele tõusma, kuid mitte osata iseseisvalt istumisasendisse naasta. Nii võibki juhtuda, et laps seisab püsti ja nutab, ent mitte valust, vaid sest ta on väsinud ega tea, mida teha. Siin tuleb kasuks mitmetasandiliseks kujundatud keskkond, millest beebi arengukalendri videotes varemgi juttu teinud oleme. Nii on tal püstiasendist tagasi istuma naastes keskmise kõrgusega vahetasand – näiteks padi, kast, puhv või muu säärane – mis muudab asendivahetuse hõlpsamaks.

Füsioterapeudi nõuanne: pööra tähelepanu oma lapse istumisasendile! Ära luba lapsel istuda asendis, milles tema jalad on W-tähe kujuliselt. Niisugune asend paneb lapse jalad ebaloomulikku sundasendisse, mis võib märkimisväärselt mõjutada lapse rühti ja tema liigeste arengut. Kui näed, et laps niisuguses asendis istub, korrigeeri seda hellalt ja ettevaatlikult. Ajapikku harjub sinu laps korrektse asendiga ning võtab selle omaks.

 

Nõuanne emadele: sageli on beebid alguses istuma õppides veidi kreenis, sest nad ei ole veel õppinud hästi tasakaalu hoidma. Siin ongi oluline lapsele abiks olla. Mismoodi, sa küsid? See on tegelikult väga lihtne! Kui beebi põrandal istudes mängib, aseta talle huvipakkuv mänguasi vaheldumisi tema kummalegi küljele. See on talle heaks motivatsiooniks end esmalt paremale kallutada ning seejärel vasakule, et lelu kätte haarata. Niiviisi õpibki laps tasakaalu hoidma.

Me kõik teame, et pind, millel istume, peab olema mugav. Selles osas ei erine beebid sugugi meist, täiskasvanutest, sest roomamine ja püstiasendisse tõusmine on oluliselt sujuvamad, kui seljas on mugavad riided ning jalas mähkmed, mis kohanevad lapse liigutustega, ei pitsita ega hõõru, ning mida saab kanda nagu harilikke aluspüksegi. Samuti aitavad hästiistuvad mähkmed kaasa lapse korrektse jalavõlvi arengule – mida rohkem saab laps mähkmete väel paljajalu ringi liduda, seda parem!


Aita oma lapsel uusi oskusi omandada ja uusi kõrgusi saavutada ning seda ikka ja alati koos emme, issi ja usaldusväärse saatjaga lapse arengul laias maailmas – Huggiesega!