HUGGIES esitleb: Beebi areng 10. elukuul

HUGGIES esitleb: Beebi areng 10. elukuul

10. Nov 2020, 00:14 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kümme väikest sõrme, kümme väikest varvast, kümme imet igas päevas – laps on juba kümnekuune! Nüüdseks on pereelu paika loksunud, vanemad oma uue rolliga lõpuks harjunud ja võib-olla mõlgutavad mõtteid perelisast. On ju beebi juba peaaegu aastane!

Milliseid oskusi on kümnekuune laps omandanud? Istumine on nüüdseks selgemast selge. Beebi istub enesekindlalt ning tasakaalu hoidmisega ei ole tal enam probleeme. Kuidas on roomamisega? Pole küsimustki – pisike liigub välgukiirusel! Kõik kodu nurgad on põhjalikult läbi uuritud ning kui vana tuttav vaatenurk igavaks muutub, üritab laps jalgele tõustes uusi kõrgusi saavutada.

Jalgadel seismine on hoopis teine ​​tera! Sellest vaatenurgast on kõik palju paremini nähtav - nii ümbritsev keskkond kui ka emme!

Seistes võib beebi proovida teha esimesi samme – sammu ühele küljele, sammu teisele. Et püstiasend on veel veidi ebakindel, otsib laps erinevatest pindadest kinni hoides tuge. Mõni selles vanuses laps seisab juba ka iseseisvalt, tugedest kinni hoidmata.

On suurepärane, kui julgustate last erinevaid pindu puudutama - nii käte kui jalgadega. Füsioterapeudid soovitavad paigutada tuppa erineva tekstuuriga matid, jälgides, et nende pind ei oleks liiga kare ega terav. Laske lapsel võimalikult palju aega veeta paljajalu!

Nagu varemgi arengukalendri videotes maininud oleme, on nüüdki soovitatav kodusesse interjööri paigaldada mitmetasandilised pinnad. See tähendab, et põranda ja diivanita ruumis on ka teisi erineva kõrgusega pindu - tumbad, kastid, padjad või isegi mähkmepakid!

Muide, selles vanuses, kui laps on juba nii aktiivseks ja liikuvaks muutunud, on teda pea võimatu mähkmete vahetamiseks paigal püsima saada. Need meie kümnekuused tulesädemed ei püsiks pudeliski paigal!

Aga mida siis teha?

Soetage lapsele lõikelt aluspükse meenutavad püksmähkmed, mida on aktiivsele beebile lihtne jalga panna, olenemata sellest, millises asendis ta on. Need saab hõlpsasti jalga tõmmata nagu tavalised aluspüksid!

Täpselt niisama lihtne on neid ka ära võtta - rebi ühe käeliigutusega mähkmete külg lahti ja valmis!

Lapse jaoks on oluline pidevalt asendit muuta, sest nii õpib beebi oma keha koordineerima, iseend ümbritsevas keskkonnas tajuma ja oma liigutusi kontrollima.

Seetõttu on väga oluline paigutada lapsele huvi pakkuvad seemed toas erinevatele tasanditele.  Kõiksugu nuppudega esemed – puldid ja mobiiltelefonid – võiks beebi käeulatusest kõrgemale ära tõsta, et laps nendeni jõuda püüdes justkui laua külge aheldatud poleks. Selle asemel võiks toas erinevatele tasanditele paigutada lapsele huvipakkuvad, ent ohutud ja harivad esemed, et beebi nendeni jõuda püüdes loomulikult oma kehaasendit vahetaks.

Kümne kuu vanuselt mäletab laps juba teadlikult uusi nägusid ja suudab ära tunda mitte ainult ema ja isa, vaid ka teisi lähedasi inimesi oma. Laps mäletab ka tuttavaid esemeid ja teab, milleks need on mõeldud.

Selles vanuses on beebi aktiveerinud oma praktilise mõtlemise ja teab juba, kuidas karpe avada, ema-isa palvele “anna” allutada ning vormida oma väike suu, et üksikuid sõnugi öelda püüda. Laps analüüsib täiskasvanute kõnet, korrates lühemaid sõnu, mida ta on kuulnud ja õppinud. Tõsi, hetkel väljenduvad need ilma konkreetse kontekstita.

Beebi teab juba eristada positiivseid emotsioone negatiivsetest. Ka saab laps aru, kui teda kiidetakse või noomitakse ning oskab ka asjakohase reaktsiooni - rõõmu või pahameelega vastata.

Arenenud on isiksus, kellel on palju emotsioone ja mõtteid.

Beebi silmapaistvamad saavutused on vaid jäämäe tipp, sest igaühe taga neist seisab kesknärvisüsteemi, hormonaalsüsteemi ja muude kehamehhanismide keerukas ülesehitus ning areng.

Jälgige oma beebit ja olge tema kõrval, kuid andke talle vabadus liikuda ja maailma vabalt uurida. Toetage last ja täitke tema vajadused, pakkuge talle emotsionaalset tuge ning nautige iga koos veedetud hetke.