HUGGIES® arengukalender: Sinu 11 kuu vanune laps

HUGGIES® arengukalender: Sinu 11 kuu vanune laps

01. Dec 2020, 19:48 Emmede Klubi Emmede Klubi

Beebi esimese eluaasta finišijoon on juba väga lähedal - ainult natukene veel ja teie laps saabki aastaseks!

Lapse esimene eluaasta on särav, ettearvamatu, uskumatult huvitav ja muidugi mõnikord ka väga raske. Unetud ööd, imetamine ja pidev nuputamine, miks laps rahulolematu on või nutab ning lugematu hulk püüdeid last parimal viisil aidata ja rahustada. Kuid sealjuures tähendab beebi esimene eluaasta ka esimesi naeratusi, esimesi häälitsusi, mis sõnu meenutavad, pehmeid paitusi, esimesi hambaid ja üha kasvavat huvi mänguasjade ja koos mängimise vastu. Esimene eluaasta on nagu karussellisõit, mis kogub üha hoogu ning muutub aina põnevamaks, sest laps omandab uusi oskusi ja muutub füüsiliselt võimekamaks. Sinu ees on maailma kõige täiuslikum inimene – ehkki jätkuvalt veel väga väikene.

Milline on sinu laps? Kas enesekindel beebiboss, kes nõuab häälekalt tähelepanu, või hoopis tasane ja rahulik? Vaata teda! Ta on nii armastav, vahetu ja eriline.

Isegi kolmel samal päeval samasse perre sündinud lapsel, kolmikutel, on täiesti erinevad omadused ning erinev füüsiline areng. See on ilmekas näide, et lapsi ei tohi kunagi võrrelda teistega – lapse arengut saab kõrvutada vaid tema enda arenguga! Kui eile tõusis ta vaid ettevaatlikult jalgele, teeb ta võib-olla täna juba oma esimese sammu. Oluline on meeles pidada, et laps ei pruugi kõndima hakata enne pooleteiseaastaseks saamist, seega ärge kiirustage teda tagant, vaid laske tal areneda tema enda loomulikus tempos.

Mida õpivad beebid üheteistkümnendal elukuul ja millele peaksime meie, vanemad, tähelepanu pöörama?

Mänguasjadest on olulised igasugused pallid, nii suured kui ka väikesed, kummist, plastikust, siledad ja reljeefsed. Lastele meeldivad ka erinevad tunnelid, torud, mille kaudu roomata, ning erinevad kastid. Lapsele pakuvad huvi ka autod ja nukud, puidust kujukesed, aga ka erinevad majapidamistarbed - kausid, tassid, taldrikud, sõelad, lusikad. Peaasi, et need esemed oleksid lapse jaoks lihtsasti käsitsetavad ja ohutud.

Täispuhutav ujumisrõngas võib olla ka kasulik mänguasi tasakaalu arendamiseks. Lapsel pole lihtne selle peal istuda, kuid see on kasulik, sest aitab õppida tasakaalu hoidma ja oma keha tunnetama.

Huvitav fakt: ühelegi lapsele ei meeldi, kui tema ümber segadus on ja mänguasjad on kaootiliselt mööda tuba laiali. Kui tahad lapse huvi mänguasjade vastu äratada, paiguta need tagasi oma kindlatele kohtadele – siis näitab laps kohe üles huvi uuesti nendega mängida. Ei usu? Tee proovi!

Jätkuvalt soovitame tuba lapse jaoks mitmetasandiliseks kujundada – niisuguses keskkonnas muudavad lapsed oma keha asendit loomulikult. Üheteistkümne kuu vanuselt oskab laps juba kükitades istuda ja ka mängib sellises asendis hea meelega.

Hea mõte: võimaluse korral lubage lapsel toas paljajalu olla, sest see aitab erinevate pindadega kokkupuutel jalgade närvilõpmeid stimuleerida. Lisaks suudab beeb sel viisil ka paremini tasakaalu hoida ning kukkumised muutuvad harvemaks.

 11 kuu vanuses saab laps juba tegevuste järjestusest aru ning peab oluliseks igapäevaseid rutiine: ärkamisjärgseid hommikurituaale; lõunasöögile järgnevaid uinakuid; enne jalutama minemist mänguasjade ära koristamist ja oma kohale tagasi panemist jne.

Riiete ja mähkmete vahetamine on samuti omaette rituaal ja igapäeva osa. Et need hetked oleksid rahulikud, ilma pisarate ja hüsteeriata, kaasake laps sellesse tegevusse. Ärge juhtige lapse tähelepanu söömise või riiete vahetamise ajal mänguasjade ega raamatutega kõrvale. Ole lapsega selles hetkes kohal, sest sel hetkel omandab ta eluks vajalikke enese eest hoolitsemise oskusi. Need on igale inimesele edasises elus hädavajalikud!

Luba oma lapsel praegu muretut lapsepõlve nautida ning ära muretse kõndima hakkamise, esimeste sõnade ja muu sellise pärast. Hinda iga päeva, mille veedad oma pisikese beebiga! See võib kõlada klišeena, kuid aeg tõepoolest lendab ja teie lapsest kasvab rutem kui arvatagi võiks iseseisev täiskasvanu. Õnneks on sinna siiski veel veidi aega. Seni nautige seda imelist aega ja lapse lähedust ning tagage talle Huggies®-iga liikumismugavus, et miski ei takistaks tal lapsepõlvest rõõmu tunda!



 

 

 

 

 

 

Ekspertide nõuanded:

 

Täispuhutav ujumisrõngas - saate seda kasutada beebi tasakaalutunde treenimiseks!

 

Huvitav fakt:

 

Kui soovite, et teie lapsel tekiks mänguhuvi, korrastage tuba! Lapsele ei meeldi segamini tuba ja laialipaisatud mänguasjad.

 

Kasulik:

 

Et laks saaks kõndimist harjutades võimalikult vähe kukkuda, laske tal paljajalu olla!