Beebi areng neljandal elukuul | HUGGIES®

Beebi areng neljandal elukuul | HUGGIES®

11. May 2020, 22:02 Emmede Klubi Emmede Klubi

Sageli nimetatakse lapse esimest kolme elukuud neljandaks trimestriks - beebi on küll sündinud kuid ta ei ole veel kohanenud ümbritseva maailmaga ning on sel ajal sõltuv ainult oma vanematest, kes hoolitsevad selle eest, et tital oleks hubane pesa ja et ta oleks hoitud!

Neljandal kuul toimuvad aga tita elus suured muutused. Temast on saanud aktiivne ja uudishimulik isiksus!

Selles vanuses oskavad beebid reeglina juba end pöörata, kuid tegelikult on tital aega seda oskust omandada kuuenda elukuuni.

Ära võrdle oma last teiste beebidega! Sinu laps on ainulaadne, oma temperamendi, oskuste ning võimetega, teist täpselt samasugust last ei ole kuskil- selles võid kindel olla! Oma lapse oskusi võid võrrelda vaid tema endaga, sest võimalik, et alles eile oli pidid sa tema peakest veel toetama aga juba täna pöörab ta seda ise, et jälgida enda armsaid perekonnaliikmeid. Laps hakkab vaikselt mõistma erinevate kehaosade vajalikkust. Näiteks: kui tema jalad puudutavad tugevat pinda, püüab ta sellele toetuda või selle vastu oma jalgadega õrnalt toksida.

Selles vanuses hoiavad lapsed pead juba üsna hästi, nii et lase lapseloma peakest ise hoida, tagades samas tema turvalisuse. Näiteks kui tõstad teda horisontaalsest asendist üles või paned ta siledale pinnale selili, tee seda aeglaselt - beebi peab oma lihaseid pingutama, et pea tagasi ei vajuks.

Beebi liigutused on muutunud teadlikumaks , ta haarab teadlikult kahe käega erinevaid esemeid ning neist kinni saades üritab ta neid kohe endale suhu panna. Beebi on muutunud väga aktiivseks, enam ta mitte lihtsalt ei vaata erinevaid esemeid , vaid üritab ka nendeni iseseisvalt jõuda, eriti püüavad tema tähelepanu lihtsad ja erksates toonides asjad.

Tuletame meelde - laps tutvub maailmaga pannes asju omale suhu, luba tal seda teha  ainult selliste esemetega, mis on spetsiaalselt selle jaoks mõeldud. Pööra täiendavat tähelepanu hügieenile ning ohutusele – veendu,  et asjad oleksid puhtad ning et beebi ei saaks neid esemeid neelata, katki teha ning nendega end vigastada!

Laps tunneb ära tuttavaid nägusid ning esemeid.

Silmalihased ja aju arenevad - märkad, et beebi jälgib esemeid mõlema silmaga ja samal ajal pöörab oma pead silmapiiril oleva eseme suunas. Sellel ajal areneb kahe silmaga nägemine ehk binokulaarne nägemine.

Neljas elukuu on beebi arengus väga oluline periood –  just praegu valmistub ta selliste oskuste omandamiseks nagu roomamine ja jalgadele tõusmine, ning tema põrandal veedetud aeg muutub järjest pikemaks.

Tähtis on, et beebit ei piiraks ebamugavad riided- eelista  selliseid riideid, millel ei ole sokiosa , et jalg ei puu kangale. Selliste riiete kasutusaeg on samuti pikem - tita kasvab nii kiiresti!

 soovitame kasutada avara lõikega mugavaid riideid. Oli aeg kui meie vanemad mähkisid meid beebieas tugevalt kinni, kuid nüüdseks on ajad muutunud ning maailma terviseorganisatsioon ei soovita enam sellist mähkimisviisi, vaid vastupidi - beebidele tuleks võimaldada maksimaalset liikumisvabadust enda ja ümbritseva maailmaga tutvumiseks, järgides seejuures muidugi kõiki ettevaatusabinõusid!

Iga kuu on beebi arengus eriline, nagu väike sünnipäev! Miks mitte tähistada? Väike perepidu mitmekesistab igapäevast elu ning pakub rõõmu kõigile lähedastele!

Nautige iga lapsega veedetud hetke!