Beebi areng 8. elukuul | HUGGIES®

Beebi areng 8. elukuul | HUGGIES®

26. Sep 2020, 10:40 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kaheksa kuu vanuses on beebi areng sisse saanud suure hoo. Selles vanuses tegeleb laps aktiivselt roomamise ja teda ümbritseva maailma uurimisega. Laps õpib tundma üha rohkem erinevaid inimesi, sõpru ja sugulasi, ning olles teinud algust lisatoiduga, proovib laps üha uusi toite ning avastab enda jaoks erinevate maitsete põnevat maailma.

Kaheksa kuu vanuselt hakkavad arenema ka lapse kõne ja intonatsioon ning ajapikku sarnaneb tema jutt üha enam täiskasvanute kõnega. Tõsi - seni kuni lapse aju pole veel täiskasvanu moodi kõnelemiseks valmis, katsetab laps lihtsalt erinevaid silpe ja helisid. Mõned lapsed hääldavad selles vanuses oma esimesi  lihtsamaid sõnu - näiteks “emme”. On lapsi, kelle üks esimesi sõnu on viisakas  "aitäh". Selle põhjuseks on tõenäoliselt muidugi see, et sõna “aitäh” lapsel, kelle kõne pole veel täielikult välja arenenud, lihtne välja hääldada.

Lapse mälu on selles vanuses juba piisavalt arenenud, et suudata mitmesuguseid sündmusi meelde jätta. Laps mäletab oma vanemate tegevusi ja proovib neid jäljendada. Ta tunneb lisaks oma lähedastele ka kergesti ära oma mänguasjad, tuttavad kohad, helid ja mängud. Kaheksa kuu vanuselt on beebi maailma uurimiseks täielikult valmis. Neid võib sageli näha mänguasjadega tutvumas, erinevaid esemeid uudistamas, palli veeretamas ja viskamas, erinevate interaktiivsete mänguasjade nuppe vajutamas ja raamatuid lehitsemas. Selles vanuses lapsele pakuvad rõõmu mängud, mille käigus korratakse samu tegevusi, näiteks pallide või autode edasi-tagasi veeretamine, karpide-kastide avamine ja sulgemine ja nii edasi.

Selles vanuses on seltskondlik peaaegu iga laps, kes sageli teiste laste ja sugulastega kohtub ja läbi käib. Samal ajal peaksid võõrad lapsega siiski väga ettevaatlikult suhtlema, sest osa lapsi võõrastavad ning võivad nutmagi puhkeda, kui võõras inimene neid sülle võtab. Eriti murelikuks muutub laps siis, kui on võõras süles ning ema pole kõrval - isegi kui ta on vaid hetkeks teise tuppa läinud. Iga kaheksakuune beebi  rõõmustab ema kiituse üle ja kurvastab, kui ema on tusane. Kui beebil  miski ebaõnnestub, võib ta ärrituda ja nutta.

Selles eas beebi on reeglina juba aktiivne, kiire ja äärmiselt osav käputaja, mistõttu on väga oluline järgida lapse arengut toetavaid võtteid – last sülest maha pannes laseme tal käega küljele toetuda, et ta leiaks ise enne järgmisesse asendisse minekut taskaalu. Hea oleks lapsele tema mängukeskkonnas erinevaid tasapindu võimaldada. Selleks otstarbeks sobivad padjad, madalad toolid ja mähkmepakid. Suurt lõbu pakub lapsele asjade otsimine – peida tema nähes mõni talle huvipakkuv ese. See stimuleerib last aktiivselt roomama. Lisaks võib ema ise põrandal lamades julgustada last üle enda ronima. Nii saab ema ise pisut puhata ja laps talle vajaliku treeningu.

Last ei tohiks ärgitada liiga vara seisma. On oluline lasta lapsel tugevdada oma selja- ja jalalihaseid enne, kui ta alustab esimeste sammude tegemist. Tähtis on paigutada beebi mänguasjad ruumis erinevatele tasanditele, et ta saaks toas ringi liikuda ja asendeid vahetada, näiteks minna istumisasendist neljakäpukile, lamada vahepeal kõhul ning siis jälle küliliasendis.

On hea, kui laps ei ole pikalt ühes fikseeritud asendis. Meie eksperdid tuletavad meelde, et kõndimist toetavad seadmed nagu hüppekiik või käimistool ei ole lapsele kasulikud. Selles on lapse keha ebaloomulikus asendis, ta ei tunneta tasakaalu ega  kontrolli oma liigutusi. Seetõttu ei ole need lapse arengut toetavad, vaid hoopis vastupidi. Pidev ümbruse uurimine nõuab mugavat ja hoolikalt valitud riietust, mistõttu peab beebi riidekapi sisu olema mitmekesine. Selles vanuses tuleks riiete valimisel eelistada mugavust väljanägemisele. Moesuundade järgimiseks on lapse vanemaks saades küllalt aega.

Milline riietus lapsele valida?

• Võimalusel looduslikest materjalidest
• Mugavat liikumist võimaldav
• Niisugune, mis ei valmista ebamugavust, ei hõõru kusagilt ega pigista
• Täpselt paras – mitte liiga suur ega liiga väike

Samasugused nõuded kehtivad ka kaheksakuuse lapse mähkmete valimisel - mähkmed peavad olema võimalikult mugavad ja kohanema beebi liigutustega, häirimata teda tema igapäevastel maailmavallutusretkedel.

Huggies®
mähkmete mugavus ja hea istuvus aitavad Sinu lapsel avastada uusi kaugusi!