Meie majapidamises süüakse kana äärmiselt tihti. Esiteks on kana ju väga maitsev ja teiseks on kanafileedest imelihtne kiiresti ja suurema vaevata erinevaid roogasid valmistada. Et retseptivaramu liiga kitsaks ei jääks ja kanast valmistatud road pidevalt ei korduks, tuleb aeg-ajalt leiutada uusi variante, kuidas kanafileed perele valmistada. Nii sündis nende aasiapäraste, mõnusalt mahlaste ja maitseküllaste kanavarraste retsept. Tai köök on üks minu suuri lemmikuid ja see roog sai maitselt vägagi autentne. Soovitan proovida!
Sa vajad:
♥ 2-4 kanafileed (sõltuvalt sööjate arvust)
♥ 2 dl soolaseid röstitud maapähkleid
♥ 2-3 küünt küüslauku, hakitult
♥ 1 tl jahvatatud ingverit
♥ 1 värske tšillikaun, seemneteta ja hakitult või 0,5 tl tšillihelbeid
♥ 3 sl pruuni suhkrut või 2 sl mett
♥ 2-3 tl kalakastet
♥ 1 laimi mahl
♥ 1 dl sojakastet
♥ 1 dl taimeõli
Serveerimiseks:
♥ Basmatiriisi
♥ Salati jaoks: erinevaid ribadeks lõigatud köögivilju (mina kasutasin kapsast, porgandit, kurki ja kirsstomateid) ja poolt hakitud tšillikauna, ühte pressitud küüslauguküünt, kalakastet, sojakastet, laimimahla ja mett (igatüht umbes supilusikatäis) kastme jaoks
♥ 3 sl kookoskoort (et allesjäänud marinaadist kaste teha)
Kui sul on köögikombain või blender, on kõik väga lihtne – viska kõik peale õli masinasse ja töötle ühtlaseks pastaks. Siis lisa vähehaaval ja pidevalt segades õli, kuni marinaad on ühtlase konsistentsiga. Vala marinaad madalate äärtega nõusse, lõika kana väikesteks (2×2 cm) kuubikuteks, piki kanakuubikud varrastesse ja aseta vähemalt pooleks tunniks marinaadi sisse maitsestuma. Samal ajal võid riisi likku panna, köögiviljad ribadeks lõigata ja salatikastme valmis teha. Kui kana on piisavalt kaua marinaadis olnud, pane riis keema ja kuumuta grillpann, et selles vardad valmis küpsetada. Vala ülejäänud marinaad väikesesse kastrulisse, kuumuta keemiseni, lisa kookoskoor ja sega – rohkem vaeva seekord kastme valmistamisega nägema ei pea. Serveeri laimisektori ja värske, viilutatud tšilliga. Head isu!