Õhtusöögiidee: Chili con carne

Õhtusöögiidee: Chili con carne

30. Aug 2017, 16:24 Emmede Klubi Emmede Klubi

Chili. Foto: Meie Käopesa


Mehiko algupäraga hautis chili con carne ehk lühidalt chili on üks armastatumaid klassikalisi õhtusööke ameeriklaste toidulaual. Kes on USA-d külastanud, on chilit kindlasti mekkinud. Kes armastab vaadata ookeanitaguseid filme ja teleseriaale, on chilist kahlemata kuulnud. Kuid seda maitsvat pajarooga saab hõlpsalt valmistada ka meil siin. Ideaalne tervislik õhtusöök perele!

Oma chili con carne retsepti jagab meiega Mirjam Meie Käopesa blogist:

Kuigi roog on saanud nime tulistelt tšillikaunadelt, ei pea seda valmistama teravana – tšillit võib lisada vastavalt maitsele, teravuse oma perele sobivaks reguleerides. 

Chili sobib serveerimiseks riisi, guacamole ja hapukoorega. Roa kõrvale sobib süüa nachosid. Teine võimalus on keerata chili, riis ja hapukoor tortillasse - valmib burrito.

Chili sobib hästi ka ülessoojendamiseks järgmisel päeval, lisaks on seda rooga võimalik portsjonikaupa sügavkülmas hoida ja sobival hetkel üles sulatada. Seetõttu on mõistlik valmistad suur pajatäis, milleks läheb tarvis:

•2 suurt sibulat

•2-3 küüslauguküünt

•1 kg veisehakkliha (roa valmistamiseks ei sobi rasvane seahakkliha)

•1 punast paprikat

•3-4 porgandit

•1 tšillikauna

•2 tl jahvatatud vürtsköömneid

•1 tl (suitsutatud) paprikapulbrit

•400g purustatud tomateid

•200 ml vett

•1 sl tomatipastat

•1 kaneelikoort

•4-5 ruutu 70% šokolaadi

•1 tl soola

•400g punaseid ube

•400g kikerherneid

Serveerimiseks:

•riis

•guacamole

•hapukoor

•nachod või tortillad.

Pane riis vette ligunema, haki küüslauk ja sibul, koori ja tükelda porgandid, puhasta ja tükelda paprika ning tšilli. Prae veisehakkliha pannil või ja õli segus pruuniks. Liha pruunistamise mõte seisneb sellele kuldse ja karamellise värvuse andmises maitse esile toomise eesmärgil. Ära sega pannilolevat liha enne, kui see on hetkeks nö “põhja kinni hakanud” – nii saad vajaliku maitsenüansi kätte. Liha täielikult läbi praadimisel mõtet ei ole, pigem vastupidi – kastmes küpseb liha mahlaseks ja seega pole seda tarvis eelnevalt pannil ära kuivatada. Tõsta liha suurde (haude)potti.

Seejärel prae pannil klaasjaks sibul, lisa sellele küüslauk ja tšilli  (kui armastad teravust, jäta seemned alles, kui ei – eemalda), porgand, paprika, vürtsköömen ja paprikapulber. Prae koostisosad läbi ning tõsta lihale seltsiks. Vala peale purustatud tomatid, vesi ja tomatipüree ning lisa kastmele sool, kaneelikoor ja šokolaad. Kuumuta keemiseni ning lase seejärel tasasel tulel irvakil kaane all (või madalal kuumusel ahjus) tund-poolteist podiseda, kuni veiseliha on pehmeks ja suussulavaks haudunud.

Vahetult enne valmimist lisa oad ja kikerherned ning lase neil 10-15 minutit kastmes podiseda.

Enne serveerimist keeda kastme kõrvale riis ja eemalda kaneelikoor, vajadusel maitsesta veel soola ja natukese suhkruga, et maitsed sinu eelistuste järgi mõnusalt tasakaalus oleks.

Head isu!


Kas Sinu perele maitseb chili? Kuidas Sina seda rooga valmistad?