Kas ultratöödeldud toidud peaksid kandma hoiatussilte sarnaselt tubakatoodetele?

Kas ultratöödeldud toidud peaksid kandma hoiatussilte sarnaselt tubakatoodetele?

02. Jul 23:14 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kas ultratöödeldud toidud on tervisele sedavõrd kahjulikud, et nende pakendeil peaks olema sarnased tervisekahju eest hoiatavad sildid nagu tubakatoodetel?

Carlos Monteiro on São Paulo ülikooli (Brasiilias) toitumise ja rahvatervise professor. Monteiro võttis äsja lõppenud rahvusvahelisel rasvumiskongressil sõna ja selgitas, et toidud, mida tema nimetab ultra-töödeldud toitudeks, on üha enam inimkonna toidulauda üle võtmas, kuid tegemist on tervisele tugevalt kahjulike toitudega. Ta leiab, et ühiskonnad peaksid pöörama rohkem tähelepanu selliste toitude leviku ja tarbimise vähendamisele - just nagu tehakse nt tubakatoodete või alkoholi puhul.

Mis on ultratöödeldud toidud ja kuidas need meie tervist kahjustavad?

Ultratöödeldud toidud on toidud, mis sisaldavad maitse, lõhna või säilivusaja parandamiseks palju kunstlikke lisaaineid. Need toidud sisaldavad palju suhkrut ja rasva, on kõrge kaloraažiga ja süvendavad seeläbi ülekaalulisuse ja rasvumise probleemi, kuid samal ajal ei sisalda need kuigi palju väärtuslikke toitaineid. Samuti sisaldavad need toidud tihti liiga palju soola. Neid toitusid on alates toorainest kuni sinu toidulauale jõudmiseni juba märkimisväärselt töödeldud.

Ultratöödeldud toidud on enamik valmis- ja kiirtoite (purgisupid, kiirnuudlid jms), paljud poes müüdavad hommikusöögihelbed, viinerid-vorstid, jogurtid-karastusjoogid jms. 

Süües palju ultratöödeldud toite, sööb inimene ka vähem selliseid toite, kus on tema eluks ja heaks terviseks vajalikke aineid. Kõige selle tulemuseks on ultratöödeldud toidud seotud mitmete tõsiste terviseprobleemidega nagu südame-veresoonkonna haigused, diabeet, vähk ja vaimse tervise halvenemine. Monteiro juhtimisel toimunud viimatise ulatusliku teadusülevaate järgi on ultratöödeldud toitude söömine otseselt seotud vähemalt 32 kahjuliku tervisemõjuga.

Monteiro võrdleb sellist mõju tubakatoodete mõjuga tervisele. 

Kuna ultratöödeldud toodete tüüpiliseks tunnuseks odav hind ja pikk säilivusaeg, siis tarbivad neid eriti just madalama sissetulekuga pered. Kuna rolli mängib ka teadlikkust, on tervisekahjude risk suurem just madalama sotsiaalmajandusliku taustaga peredes. Ka konverentsil rõhutati, et paljud vanemad teavad juba, et ultratöödeldud toit on nende laste tervisele kahjulikud, kuid neil puuduvad alternatiivid, mis oleksid sama taskukohased ja kergesti kättesaadavad.

Just seetõttu, et paljude inimeste jaoks on need toidud ainus või peamine toiduallikas, ei ole osad teadlased Monteiroga nõus, et kõik sellised tooted peaksid olema märgistatud päris nii nagu tubakatooted. Toit on siiski ellujäämiseks vajalik, tubakas aga sugugi mitte. Karmid hoiatavad fotod ja sõnad toodetel või mitte... Kindel on aga see, et inimeste teadlikkust ultratöödeldud toitude kahjulikust mõjust tervisele on vaja tõsta.