Internetist võib leida ainuüksi eesti keeles kümneid õpetusi ise piparkoogitaigna ja glasuuri valmistamiseks. Millist retsepti hea tulemuse saamiseks usaldada? Loomulikult Emmede Klubi toimetaja Mirjami klassikalist piparkoogiretsepti!
"Need piparkoogid on imemaitsvad ja tõeliselt krõbedad. Ma pole kunagi tahtnud tunnistada, et mulle tegelikult piparkoogid eriti ei maitse, et keegi minu kirge nende küpsetamise vastu kahtluse alla ei seaks. Selle retsepti järgi valminud piparkooke sõin aga juba kaunistamise ajal kuus või seitse tükki ära. See on juba midagi. Taigen on suurepärane!"
Umbes 1,5kg taigna valmistamiseks läheb vaja:
* 200g võid
* 1,5 dl tumedat siirupit
* 3 dl suhkrut
* 1,5 dl vahukoort (35%)
* 10+2 dl jahu (mina tegin ⅓ täisterajahuga)
* 1 sl soodat
* 1 sl jahvatatud kaneeli
* 1 sl jahvatatud ingverit
* pool sl jahvatatud nelki
* kolmandik sl jahvatatud kardemoni
Glasuuri valmistamiseks läheb vaja:
* mune
* tuhksuhkrut
* soovi korral sidrunihapet
* geel-toiduvärve
* sügavkülmakotte
Sulata potis või, lisa sellele siirup ja suhkur ning sega läbi. Vala suurde kaussi. Lisa vürtsid ja koor. Siis sega eraldi kausis hoolikalt kokku jahu (esimesed 10-11 dl sellest, ülejäänu on selleks ajaks, kui oled valmis küpsetama) ja sooda ning lisa seejärel ülejäänud koostisosadele.
Sega kõik läbi, kata kauss toidukilega ja jäta ööseks külmkappi maitsestuma (taigen säilib külmkapis vähemalt nädala). Kui oled küpsetamiseks valmis, lisa taignale (vajadusel) ülejäänud jahu, sõtku läbi, rulli jahusele tööpinnale lahti, haara oma kõige lahedamad piparkoogivormid ja lõbutse!
Küpseta piparkooke 200°C ahjus (kindluse mõttes 175°C kui kujundid on väikesed ja küpsised väga õhukesed – need sindrid kõrbevad kibekähku!) mitte kauem kui 7 minutit. Piparkoogid on valmis, kui nad on tumepruunikad ja katsudes peaaegu täiesti kõvad.
Glasuuri jaoks eralda iga kausi sisse üks munavalge, vahusta miksriga õrnalt vahule ja lisa sellele jupphaaval tuhksuhkrut, kuni segu on läikiv ja piisavalt paks, kuid veel elastne ja veniv (mitte kõva ja teraline). Kui eelistad magusale suhkruglasuurile pisut sefiiri meenutavat hapukust, lisa ka veidike sidrunihapet.
Seejärel lisa tilkhaaval geel-toiduvärvi, kuni glasuur on meeldivat pastelset tooni.
Segu kookidele pritsimiseks võid kasutada sügavkülmakotte - väikesed tugevaid kilekotte, mille nurka lõika küünekääridega tibatilluke auk.
Loe ka Emmede Klubi jõuluretsepte ahjuliha, veinikastme, Hasselbacki kartulite ning jõulukapsaste valmistamiseks SIIN!
Millised on Sinu nipid ise kodus piparkookide küpsetamiseks ja kaunistamiseks?
Väga ilusad ja isuäratavad piparkoogid! 😀
Põhimõtteliselt teen sama koostisainetega taigna nagu siin antud.
Glasuuri küll ostame poest. Nii palju küll ei jõua mässata 😀
Lapsele meeldib "küpsetada" - rullida ja vormidega mässata.
Piparkookide tegemine detsembrikuus on peaaegu igapäevane meil.
Mul väga suured magusalembelised poisid kodus 😃 Ja kuna koguseliselt läheb piparkooke kõhtu päris palju ja poest ostes on taigen päris krõbeda hinnaga, siis odavam tuleb ise teha. Kui endale teen, siis soovivad ka teised pereliikmed .