Hüva ahjupraad, mida jõululauale tõsta, ei pea sugugi nõudma perenaiselt palju aega, tihedat kastmist, kallist malmpotti või elava tulega ahju. Suurepärane suus sulav jõululiha, mille valmistamisel eksida ei saa, valmib ka viieminutilise töö tulemusena elektriahjus.
Vaja läheb:
* kilo seakaelakarbonaadi või muud meelepärast sealiha
* pakk beebiporgandeid
* suur sibul
* teelusikatäis sinepit
* supilusikatäis mett
* soola-pipart
* üks ahjukott
Tee nii:
Hõõru lihatükki soola, pipra, sinepi ja meega - kui teed seda juba eelmisel õhtul, on eriti hea. Kuid liha tuleb suurepärane ka tunnike enne küpsetamist maitsestades.
Lase lihal enne küpsetamist seista kas tund aega toasoojas või pool tundi 50-kraadises ahjus.
Samal ajal koori sibul ja lõika sektoriteks. Puista beebiporgandid ja sibulasektorid ahjukotti, vala juurde sörtsuke vett.
Tõsta maitsestatud liha köögiviljade peale, sulge kott, lõika selle ülemisele küljele tilluke auk auru välja laskmiseks.
Pane liha umbes kaheks kuni kaheks ja pooleks tunniks 150-kraadisesse ahju. Küpsetusaja kohta kehtib reegel üks tund plus tund iga lihakilo kohta - näiteks kilone liha on ahjus kaks tundi, kahekilone liha kolm tundi. Pool tunnikest juurde teeb ainult head, üleküpsemist ei ole nii madalal temperatuuril karta, liha muutub ainult pehmemaks. Suus sulavalt pehme liha annab just pikaaegne küpsetamine madalal temperatuuril - kui temperatuuri tõstad ja küpsetamisaega vähendad, jääb ka liha sitkem. Mõnele perele aga maitsebki tahedam liha enam!
Enne liha lahti lõikamist lase sel kümme minutit seista, et mahlad jääksid kinni.
Kogu liha küpsetamisel tekkiv vedelik kokku, et keeta sellest jõuluprae kaste.
Millised on Sinu nipid hea jõululiha valmistamiseks?