Breden e-poodi tabas küberrünnak, vaheta ära oma parool!

Breden e-poodi tabas küberrünnak, vaheta ära oma parool!

13. Oct 2022, 13:06 Emmede Klubi Emmede Klubi

Eelmisel nädalal tabas kaubamärgi Breden veebipoodi märkimisväärne küberrünnak, mille käigus üritasid küberkurjategijad heausksetelt klientidelt õngitseda krediitkaartide andmeid. Bredeni IT-meeskonnal õnnestus olukorrale kiirelt jälile saada ja paari tunniga olukord likvideerida. Breden on teavitanud juhtunust ka politseid ja Andmekaitse Inspektsiooni. 

Ärev olukord Bredeni e-keskkonnas kujunes välja 7.oktoobri hommikul, mil küberkurjategijad Bredeni serverisse sisse murdsid. Ettevõtte tegevjuhi Kristel Metsa kirjeldusel lõid häkkerid Bredeni e-poega äravahetamiseni sarnase erilehe ja nõudsid seal klientide krediitkaardi andmeid. “Kuna Breden ei küsi oma lehel iial krediitkaardi andmeid, muutusid püsikliendid kohe tähelepanelikuks ja andsid olukorrast klienditoele teada,” selgitab ta. 

“Võime seda võtta mõnes mõttes isegi komplimendina, et meie pisike poeke suisa küberpätte köidab, kuna mujal maailmas on sääraste rünnakute sihtmärgiks siiski pigem tohutud gigant-kaubamajad,” muigab tegevjuht. “Kui nüüd aga tõsiselt rääkida, on Bredeni klientide turvalisus meile kõige olulisem, seega kutsume kõiki üles tegema paari lihtsat liigutust ja muutma oma kasutajakontode paroole,” sõnab ta.

“Õnneks polnud kõnealusel rünnakul praktiliselt mingit tulemust ja ainus klient, kes oma krediitkaardi andmed häkkeritele loovutas, on kaardi juba edukalt blokeerinud ja mingit varalist kahju ei kannatanud,” kinnitab Mets. Breden on teavitanud juhtunust ka politseid ja Andmekaitse Inspektsiooni ning kutsub üles andma klienditeenindusele kindlasti teada sellest, kui on seoses küberrünnakuga mingeid kahtlusi või probleeme.