Nii palav! Kas anda beebile vett?

Nii palav! Kas anda beebile vett?

06. Jun 2022, 19:37 Emmede Klubi Emmede Klubi

Praeguste ilmadega on vedelikupuudus inimestele, ka beebidele, reaalseks ohuks. Kerkib päevakorrale vana-hea küsimus – kas beebile peaks või ei peaks vett andma?

Vastus oleneb sellest, kas beebit toidetakse rinnast või pudelist. Rinnapiimatoidul beebi ei vaja ka palava ilmaga lisaks vett. Ta lihtsalt küsib tihedamini rinda.

Ei pea kartma, et nii toidad beebi üle – kui beebi asub rinda imema, saab ta alustuseks lahjemat eelpiima – see on n-ö joogiks. Hiljem järgneb rammusam piim, mis on söögiks. Seega kui beebi küsib sooja ilmaga tihti natukeseks rinnale – siis ta joobki! Vett anda ei ole vaja ega tohikski anda.

Kui aga beebi saab rinnapiimaasendajat, mis on alati üherammus, võib palavaga rohkema piimasegu andmine tähendada ületoitmist. Seetõttu võib kuumalaine ajal pakkuda beebile ka väikeses koguses keedetud ja jahutatud vett.

Veekogus peab olema võrreldes piimasegu kogusega väike (vaid mõned lonksud korraga, olenevalt vanusest ja vajadusest 10-50 ml päevas ning mitte rohkem kui 100 ml päevas). Kui beebi joob liiga palju vett, saab ta sellest kõhu täis, sööb vähem, ei saa piisavalt toitaineid ja ka mineraalainete tase veres langeb liiga madalaks.

Kui aga beebi hoiab koos vanematega varju, ei higistagi liigselt, st vedelikukadu ei paista olevat, pole ka piimasegu saavale beebile vaja vett anda. Tavaolukorras, ilma kuumalaineta, pole vett kindlasti vaja anda. 

Üle kuuekuusele, juba mitu korda päevas lisatoitu saavale beebile võib anda kuuma ilmaga toidu kõrvale veidi vett olenemata sellest, kas ta saab põhitoiduna rinnapiima või piimasegu. Üle aastasele lapsele võib pakkuda piiramatult vett, seda eriti palava ilmaga.

PS! Vedelikupuudus pole kuumaga ainus oht. Kuumarabandus või päikesepõletus võivad tekkida ka siis, kui beebi saab tihti juua. Hoidke eemale otsesest päikesest, otsige varju ja laske beebil veeta palju aega ilma mähkmeta, et vältida ülekuumenemist ja päikesepõletust õrnal nahal. 

 

Toredat suveilma nautimist!