Liha lapse toidus

Liha lapse toidus

09. Jun 2013, 00:00 Emmede Klubi Emmede Klubi

Umbes 5-6 kuusena piisab beebil emapiimast saadavast rauast ja valgust ja tal on veel kehas nende reservid, kuid laps kasvab kiiresti ja umbes 8-kuustele beebidele enam sellest ei piisa. Selles vanuses on beebide ensüümid piisavalt küpsed liha töötlemiseks.

Millal?

Liha võib beebile pakkuma hakata umbes 7-8 kuuselt. Nagu igat uut toiduainet, pakutakse seda ka kõigepealt väikestes kogustes.

Uus maitse võib lapse jaoks võõras olla ja ta võib toidu välja sülitada, kuid paku talle seda toitu ikka ja jälle. Tavaliselt harjub laps uue maitsega nädala jooksul ära.

Tasapisi suurenda liha kogust umbes 30 grammini päevas. Parim on liha lõunaks koos köögiviljadega pakkuda. Üks 8-kuune laps võiks süüa lõunal 100-150g püreed, millest 50 grammi võiks olla liha. Soovitatav on liha pakkuda iga päev. Kui laps mõnel päeval vähem sööb - ära muretse! Homme sööb ta jälle! Kui laps järjekindlalt lihast keeldub, on võimalik, et tema seedimine ei ole veel selle jaoks valmis. Pea pausi ja paku talle paari nädala pärast uuesti liha.

Milline liha?

Kui sa hakkad lapsele liha valima, jälgi eelnevalt ka teisi perekonna liikmeid - kui kellegil ei esine allergiaid, võid ka pisemale erinevate loomade liha pakkuda. Kui kellegil perekonnaliikmetest esineb näiteks piima vastu allergiat, ei tohiks beebile esialgu vasikaliha pakkuda, sest see loom toodab piima ja lihas võib olla piima valke, mis põhjustavad allergiat.

Veiseliha võib olla keerulisem küpsetada ja seda tuleb kauem teha, aga mida rohkem ja kauem toitu küpsetada, seda rohkem ta oma vääärtuslikke aineid kaotab.

Aga kui lapsel on muna allergia, ei tähenda see, et ta ei võiks kanaliha süüa, sest selles lihas ei ole muna proteiini.

Hea on lapsele valida lahja lihatükk - näiteks kanafilee või kalkuniliha kuubikud, vasika- sea- või veise sisefilee.

Kuidas?

Valitud lihatükk tuleks keeta omaette või koos juurviljadega. Pehme vasikaliha, veiseliha, sealiha või lambaliha saab valmis umbes tunniga, samas, kui kana on valmis 30 minutiga.
Kui liha on valmis, võib seda purustada kolmel viisil: Haki, aja läbi hakklihamasina või püreesta. 7-8 kuused lapsed eelistavad püreestatud liha, samas kui 10-kuune võiks toitu süüa juba väikeste tükkidega süüa.

Kuigi see on iga lapse puhul erinev - mõni soovib juba kohe tükilist toitu süüa, samas, kui teine ei taha seda isegi aastaselt. See sõltub sageli ka hammaste arvust suus.

Liha saab ka teisiti valmistada. Kõigepealt keeda köögiviljad ja lisa peeneks hakitud liha ja küpseta veel 10-20 minutit ja purusta kõik kahvliga läbi.

Puuviljade, köögiviljade ja liha puhul ei ole eriti võimalik, et last saab üle toita, ka siis, kui ta saab veel rinnapiima. Aga toidule ei ole vaja lisada loomseid rasvu või koort, sest see võib küll last nuumata. Kui laps kaalub liiga vähe, võid toidule lisada natuke oliiviõli. Et toit ei oleks liiga kuiv, lisa sellele ka veidi puljongit, milles liha ja köögiviljad said keedetud.

Toidu maitsestamiseks võib kasutada erinevaid maitsetaimi - tilli, peterselli, basiilikut, sibulat ja isegi veidi küüslauku. Soola ära lisa, sest see koormab liigselt lapse neere.

Sageli võivad mõned väita, et laps ei tahagi liha-köögivilja püreed, sest selles ei ole soola, aga lapse maitsemeel pole veel soolaga ära harjunud ja tema ei taju seda maitset nii, nagu meie ja talle ei pruugi see mõju avaldada.

Kui vanalt hakkasid Sina lapsele liha pakkuma?

Emmede Klubi

13. Aug 2013, 20:54

10-kuuselt.

13. Aug 2013, 17:09

6 kuuselt 😀