Kui paljud Eesti beebid saavad rinnapiima?

Kui paljud Eesti beebid saavad rinnapiima?

03. Aug 2021, 15:41 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kolmekuustest beebidest saab rinnapiima 83, kuuekuustest 71 ja üheaastastest 33 protsenti, selgub Tervise Arengu Instituudi statistikast. Sellisel tasemel on rinnapiima saavate beebide hulk püsinud juba viimased viis aastat. 

Rinnapiimal olevate beebide kohta alustati Eestis statistika kogumist aastal 1998. Esialgu olid tulemused pigem kesised – rinnapiima sai igal aastal umbes 60% kolmekuustest ja 35-40% kuuekuustest beebidest. Aastate jooksul on rinnapiima saavate beebide osakaal aga aina kasvanud, jõudes praegusele tasemele 2016. aastal.

Viimaste aastate jooksul on vähenenud nende beebide osakaal, kes saavad ainult rinnapiima. See ei ole ilmselt seotud imetamise lõpetamise või imetamise vähenemisega, vaid lisatoiduga alustamisega. Nimelt on juhised vanematele lisatoiduga alustamise osas on vastuolulised. Kui Maailma Terviseorganisatsioon WHO soovitab toita imikut ainult rinnapiimaga kuni pooleaastaseks saamiseni ja seejärel alustada lisatoidu pakkumist, siis Eestis kehtiva lapse tervise jälgimise juhendi järgi soovitavad lastearstid lisatoiduga harjutamist alustada juba enne kuuendat elukuud (22.–26. nädala vanuses).

Nii olemegi olukorras, kus ühest küljest soovitatakse vanematel nelja-viiekuusele, vahel ikka veel isegi kolmekuusele beebile lisatoitu pakkuda, kuid teisest küljest kurvastatakse selle üle, et kuuekuusena ainult rinnapiima saavate beebide osakaal aasta-aastalt langeb.

Teiseks küsitavaks kohaks on Eestis ka rinnaga toitmise varajane lõpetamine. WHO soovitab jätkata rinnaga toitmist koos täiendava toiduga kuni lapse kaheaastaseks saamiseni või kauemgi. Siiski soovitavad meie arstid lapsevanemate kogemusel tihti imetamine varem lõpetada ning üheaastastest beebidest saab rinnapiima veel 33%. 

2020. aasta rinnapiimastatistika:

  • Kolmekuustest beebidest 83% said rinnapiima (neist 62% ainult rinnapiima, 21% rinnapiima koos piimasegu või lisatoiduga), 17% ei saanud rinnapiima. 
  • Kuuekuustest beebidest 71% said rinnapiima (neist 50% ainult rinnapiima, 21% rinnapiima koos piimasegu või lisatoiduga), 29% ei saanud rinnapiima. 
  • Aastastest beebidest 33% said rinnapiima, 67% ei saanud. 

Imikute rinnapiimaga toitmise statistika on avaldatud Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis (tabelid SR90 ja SR91).

 

Millal hakkas Sinu beebi lisatoitu saama?