Imetamine on tervislik mitte ainult lapsele!

Imetamine on tervislik mitte ainult lapsele!

04. Dec 2020, 22:25 Emmede Klubi Emmede Klubi

 

Rinnaga toitmine on kasulik mitte ainult imikutele ja millele tasub tähelepanu pöörata, kui siiski tekib vajadus piimasegu järele.

Rinnapiimaga toitmist peetakse õigustatult lapse jaoks kõige kasulikumaks toiduks, see on hindamatu kingitus emalt oma lapsele. Kõik, mida noored emad peavad rinnaga toitmise kasulikkuse kohta kindlasti teadma, on leitav selles artiklis.

Rinnaga toitmise eelised imikule

Esimene ja kõige tähtsam: imetamine on üks tõhusamaid viise beebi tervise ja arengu kaitsmiseks. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab toita last rinnapiimaga nii kaua kui võimalik.

Lisaks sellele, et rinnapiim täidab toitvat funktsiooni, on selle koostises komponente, mis kaitsevad ja toetavad lapse õiget arengut. Imetamise kaudu edastab ema koos rinnapiimaga oma lapsele kasulikke baktereid, antikehi, fermente ja hormoone. Need aitavad lapsel edukalt võidelda haigusttekitavate bakterite ja viirustega, toimides justkui loodusliku vaktsiinina.

Lastel, kes esimesel 6 elukuul toituvad ainult rinnapiimast, on seedimise immuunfunktsioonid paremini arenenud. Nendel beebidel esineb ka vähem kõhulahtisust, oksendamist, kalduvust gastroenteriidile, külmetushaigustele, gripile, keskkõrvapõletikule ja hingamisteede infektsioonidele, samuti aftoossele stomatiidile.

Veel üks eelis – imiku uneaeg pikeneb. Beebi toitmine toimub palju kiiremini ning laps jääb täis kõhuga suurema tõenäosusega magama ja laseb emal samuti magada. Uuringu tulemustele toetudes on teada, et imetamine pikendab ema ööund keskmiselt 40–45 minutit.

Rinnaga toitmisel on kasulik mõju ka lapse psüühikale. Kui laps on ärritunud või tunneb end halvasti, piisab lapse rinnale panekust ja see aitab tal rahuneda ja end paremini tunda. Imetamine loob ema ja lapse vahele tugeva psühholoogilise seotuse, mis jääb kestma kogu eluks. Veelgi enam, teadlased on tõestanud, et rinnaga toitmine lapse vaktsineerimise ajal leevendab valu ja rahustab teda.

Rinnaga toitmise eelised emale

Loodus on hoolitsenud selle eest, et ka emad saaksid rinnaga toitmisest kasu.

Pärast sünnitust aitab imetamine normaliseerida hormonaalset tausta, ema keha toodab hormooni nimega oksütotsiini, millel on antidepressantne toime. Uuringute käigus on avastatud ärevuse ja sünnitusjärgse depressiooni taseme langust emadel, kellel on selle hormooni tase kõrgem. Rinnaga toitmise ajal aitab oksütotsiin teil lõõgastuda, vähendab stressi, langetab vererõhku ja suurendab teie valuläve.

Kõigele lisaks on rinnapiimaga toita mugav: see on alati kaasas ning igal hetkel ja igas kohas saab ema rahustada enda last ja tema nälga kustutada.


Vaatamata sellele, et alguses võib rinnaga toitmine olla keeruline: lapse imemisvõte on vale ja rinnanibud on valusad – need on ajutised raskused. Kui need segavad teil nautida emadust, siis tasub pöörduda arsti poole.

Meeldivaks boonuseks emadele on see, et rinnaga toitmine aitab kaotada raseduse ajal kogutud lisakilod. Imetamine põletab kaloreid ja aitab normaliseerida hormonaalset tausta, mis soodustab kaalulangust.

Kitsepiima baasil valmistatud lastetoidu kaubamärgi Kabrita spetsialistid on ühel meelel, et rinnaga toitmisest pole midagi paremat, eriti lapse 6 esimesel elukuul. Juhul kui mingitel põhjustel olete sunnitud üle minema osaliselt või täielikult kunstliku piimaseguga toitmisele, siis piimasegu tuleb valida väga tähelepanelikult.


Kitsepiimapõhiseid piimasegusid peetakse kõige õrnemaks toiduks. On teada, et kitsepiima seedimine ja omastamine toimub kiiremini ning paremini, kui lehmapiima oma.

Kitsepiim – Kabrita toodete alus. Selle poolest nad erinevadki paljudest teistest segudest, mis on valmistatud lehmapiima baasil. Sortimenti kuuluvad segud on töötatud välja lapse iga arenguetapi jaoks: sünnist kuni 12 elukuuni ning vanematele.


Piimasegu tootjamaa – toote valimisel otsuse vastuvõtmiseks on see üks võtmefaktoritest. Kabrita laste piimasegud on toodetud Hollandis. Riigis, mis on tuntud enda piimatööstuse traditsioonide ja saavutuste poolest.

Segude lisakomponendid on väga olulised, sest just need muudavad segu adapteerituks ehk rinnapiimale võimalikult lähedaseks. Ainult Kabrita segudes on kitsepiima eelised ühendatud spetsiaalse rasvakompleksiga. See on võimalikult lähedane rinnapiima rasva koostisele ning mõjub kasulikult lapse enesetundele:

 

— pehmendab väljaheidet;

— hõlbustab seedimist;

— suurendab energiavahetust;

— parandab kaltsiumi omastamist.

 

Kabrita ja WHO soovitavad toita last rinnaga võimalikult kaua.

Osta siin: http://brillante.ee/kabrita