Treener ning toitumisspetsialist Liina Davõdova nõustab igapäevaselt beebide ja väikelaste emasid laste toitmise alal. Emmede Klubi palus Liinal jagada mõningaid olulisi küsimusi, mida Eesti emad tema käest küsinud on, ning muidugi neile ka vastused anda.
Küsimus: "Olen lugenud, et valmistades beebile püreed võiks sinna sisse valada ka sortsu toiduõli või võid. See tundub mulle väga ebameeldiv. Miks seda tegema peab?"
Vastus: "Beebile lisatoidu andmisel peame jälgima, et laps saaks kätte võimalikult palju vitamiine ja mineraalaineid. Beebi toidulaud peaks olema võimalikult mitmekesine, sisaldades kõiki toitaineid: süsivesikuid, valkusid ja rasvu. Tutvustada tuleks beebile kõiki erinevaid talle eakohaseid toite, hoolimata sellest, kas sa ise seda toitu sööd või mitte. Seega beebi toidu sisse võiks tõesti lisada ka natuke rasvainet.
Kui beebi ei saa vajalikus koguses rasvhappeid, võib tal tekkida A, D, E, või K vitamiini puudus.
Päris esimesteks lisatoidukordadeks soovitatakse beebile pakkuda köögiviljapüreed natukese rinnapiima või rinnapiimaasendajaga, et muuta püree beebile vmaitselt tuttavamaks ja seega vastuvõetavamaks. Samuti aitab piima lisamine muuta püreed konsistentsilt beebile mahedamaks. Rinnapiim ja RPA sisaldavad kõiki vajalikke toitaineid, sh rasvu.
Kui aga beebi püreedega juba harjunud on, võiks lisada püreele teisi kvaliteetseid rasvaallikaid – pisut rafineerimata kookosõli ja neitsioliivõli. Rasva lisamine beebile antavasse toitu peab toimuma vahetult enne söögi andmist - st rasvaga segatud püreed ei külmutata ega hoita külmikus, vaid rasv segatakse juba soojendatud püreesse lisaks igal toidukorral eraldi.
Poest ostetud purgitoitudesse pole vaja ise eraldi rasva lisada, enamasti on see seal juba olemas."
Kas ja millist rasvainet oled Sina beebi püreedesse seganud?