Koroonakriisi valguses: kas kerge köha-nohuga lapse võib lasteaeda saata?

Koroonakriisi valguses: kas kerge köha-nohuga lapse võib lasteaeda saata?

12. Aug 2020, 17:29 Emmede Klubi Emmede Klubi

Kaks aastat tagasi andis Eesti Perearstide Selts välja juhise, mille kohaselt kõigi köha või nohu sümptomitega laste koju jätmine ei ole tõhus - kerge nohu ja köhaga lapsed võivad lasteaias käia, kui nad ise tunnevad end hästi ja nende tuju on hea. Kuidas on lood aga nüüd, koroonaviiruse leviku päevil? 

Perearstide uue juhise kohaselt tuleb jääda koju kohe, kui tekivad hingamisteede viirushaiguse sümptomid (nohu, köha, kurguvalu, palavik). Ka siis, kui sümptomid on kerged või esineb ainult üks sümptom. 

Järgmine erinevus on, et kui tavapäraselt me kerge köha-nohu pärast alati arstijuures ei käi, siis praegusel ajal tuleks hingamisteede viirushaiguste sümptomite esinemisel võtta kohe ühendust oma perearstikeskusega. Sümptomitega inimest testitakse.

Ükskõik, kas koroonatest on positiivne või negatiivne, tuleb püsida haigusnähtude lõppemiseni kodus, sest vahel võib test anda valenegatiivse tulemuse.

Lõpetuseks tuleb arvesse võtta, et köhimisel ja aevastamisel on ka palju muid põhjuseid kui nakkushaigused või koroonaviirus. Seetõttu ei sobi kritiseerida inimest, kes avalikus kohas nuuskab, köhib või aevastab, ega ka vanemaid, kelle laps lasteaias köhatab või nuuskab. Näiteks võivad köha ja nohu tekitada allergia, astma jms.

Iga inimene ja pere teab ise, kas sümptomid võivad viidata nakkushaigusele või tulenevad muust terviseseisundist, ning peaks käituma vastavalt. Ole teiste suhtes vastutustundlik ja sõbralik!