Kuidas valmistada väikelast ette õe-venna sünniks?

Kuidas valmistada väikelast ette õe-venna sünniks?

18. Feb 2022, 17:11 Emmede Klubi Emmede Klubi

Palju õnne, sa ootad last! Kuidas talitada, et rõõm oleks võimalikult suur ja segadus võimalikult väike ka suure õe või venna jaoks, kes on tegelikult ise ka alles pisike? Siit leiad nõuanded, kuidas valmistada tita sünniks ette väikelast. 

Ära räägi liiga vara. Ühe-kaheaastase lapse jaoks on 7-8 kuud määramatult pikk aeg, seega ei ole mõtet nii pisikesele lapsele rasedusest teavitada enne, kui midagi füüsiliselt nähtavat ja käega katsutavat on juba olemas. Hea aeg rääkida on siis, kui laps ise märkab emme paisuvat kõhtu. 

Ära räägi liiga palju. Ütle lapsele, et emme kõhu sees kasvab tita. Lase tal kõhtu katsuda. Aeg-ajalt võiksid lapsele meenutada, et tita on kõhus, kuid ära räägi sellest pidevalt. Ära räägi ka raseduse ja sünnituse detailidest, kui laps on alla kolme aasta vana ega oska veel ise täpsustavaid küsimusi küsida. Rusikareegel on, et laps on valmis selliseks infoks, mida ta oskab küsida - ja ikka eakohases sõnastuses!

Veeda lapsega võimalikult palju aega. Peatselt muutub teie kõigi elu igaveseks, kuid senini oma vanemate ainus olnud lapse jaoks on see muutus vast isegi kõige suurem. Võrdluseks: tema jaoks võib see elumuutus olla sama suur, nagu sinu jaoks oli esimest korda emaks saamine. 

Lase lapsel hoidjaga harjuda. Kui laps peab jääma sünnitusmajja mineku ajal näiteks vanaema-vanaisaga, siis harjutage lapse ja hoidja koos olemist ja toimetamist aegsasti. Laps ei tohiks jääda esimest korda elus võõrasse kohta ja harjumatu hoidjaga alles sünnituse perioodiks, kust ema tuleb koju uue pereliikmega - see on liiga palju muudatusi korraga! Näiteks oleks hea, kui laps ei pea üldse kodust ära minema, vaid vanaema saab tulla tema juurde. Ning selliseid õhtuseid või ka ööbimisega vanaema külastusi võiks harjutada juba raseduse ajal. Nii ei ole ema sünnitusmajas ära oleku protsess lapsele eriliseks lisastressiks. 

Selgita, et sünnib tita, mitte mängukaaslane. Näita lapsele pilte sellest, kui ta ise beebi oli. Selgita, et tita on alguses niisama tilluke, ei oska rääkida ega kõndida ja nutab palju - see on täitsa normaalne. Ära ütle, et õest või vennast saab lapsele mängukaaslane, sest see juhtub väikelapse jaoks liiga kauges tulevikus, ta ei oska selliselt ette mõelda. Parem, kui tema ootused on realistlikud. 

Kutsu laps haiglasse külla. Kui titaga haiglas tuleb olla pikemat aega, siis kutsu laps külla. Vahel mõeldakse, et on parem last ema nägemisega mitte ärritada, kuna siis on lapsel raske uuesti ema juurest ära minna. See pole päris õige. Jah, lahkumineku hetk võib olla lapse jaoks kurb, kuid see on ikkagi parem, kui ema pika perioodi jooksul üldse mitte näha. Pisikestel lastel on raske aru saada, et ema, keda ta ei näe, on ikkagi olemas. Beebi ei suuda seda üldse, väikelaps suudab seda vaid mõneks ajaks. Mitmeid päevi ema mitte näha võib tekitada leinaga sarnase tunde.

Sea tita ja laps prioriteediks. Kui beebiga haiglast koju jõuate, nõuab imetamine ja iseenda paranemine enamiku ema ajast. Siiski vajab ka suurem laps just nüüd ema tähelepanu väga-väga. Planeerige koos perega ette kõik vajalikud sammud, et ema saaks pühendada võrdselt aega nii beebile, iseendale kui ka suuremale lapsele. Las isa võtab enda peale muud titaga seotud protseduurid peale imetamise -  mähkmevahetused ja pesud, et emal jääks aega endale ja suuremale lapsele. Tehke külmikusse süüa ette, ärge pidage koristamist praegu kõige olulisemaks, paluge ja võtke vastu teiste lähedaste abi, kes saavad teha olmetoimetusi ise. 

Kaasa last beebiga seotud tegevustesse. Näita, kuidas beebi sööb, palju mähkmevahetuseks suuremal lapsel mähe tuua, vannitamise ajal lase ka suuremal lapsel käega tita peale veidi vett panna jms. See beebi on terve teie perekonna uus inimene!

 

Ilusat neljaliikmeliseks pereks kasvamist!