Meeste viljakus on languses, aga kas kvantiteet või kvaliteet, ja kas covidil on ka sellega mingit pistmist?

Meeste viljakus on languses, aga kas kvantiteet või kvaliteet, ja kas covidil on ka sellega mingit pistmist?

14. Jun 16:39 Emmede Klubi Emmede Klubi

Teadlased on juba pikki aastaid mures meeste sperma kvaliteedi pärast – nimelt näitavad uuringute tulemused üle maailma, et spermatosoidide arv spermas on märkimisväärses languses.

Kuna langus on märgatav just industrialiseeritud riikides, siis on meeste viljakuse rikkumises süüdistatud erinevaid asju alates kodukemikaalidest ja mikroplastist kuni kanepitarbimiseni.

Nüüd on aga üks jõudnud veidi teistsugusele järeldusele.

Uurijad analüüsisid 6758 Taani 18-45-aastase mehe spermat. Selleks kasutati spermapanka doonorite poolt annetatud spermat. Sperma oli kogutud aastail 2017-2022.

Uurijad ei leidnud, et spermatosoidide kontsentratsioon Taani meeste spermas oleks vähenenud. Küll aga leidsid nad, et aastatel 2019-2022 langes päris kõvasti sperma kvaliteet – spermide liikumisvõime.

Uuringu autorid põhjendavad oma leidu Covid-19 pandeemiaga. Küll aga kinnitavad teadlased, et neil ei ole alust öelda, kas viljakuse languse põhjuseks on haiguse põdemine ise või hoopis pandeemia-aegsed elustiilimuutused – vähem liikumist, teistsugune töö, hoidumine bakteritest jms.

Järelduste ja korrektuuride tegemiseks on aga tarvis teemat põhjalikumalt edasi uurida.

(Allikas: IFL Science)