Kuumalaine raseduse ajal kahjustab nii loodet kui ka last hilisemas elus. Kuidas end kaitsta?

Kuumalaine raseduse ajal kahjustab nii loodet kui ka last hilisemas elus. Kuidas end kaitsta?

25. Jun 16:26 Emmede Klubi Emmede Klubi

Lõuna-Aafrika Vabariigi teadlaste ülevaateuuring sedastab, et kuumalaine kogemine raseduse ajal võib põhjustata loote väärarenguid ja terviseprobleeme hilisemas elus. See on järjekordne põhjus, miks kliima soojenemine inimkonna jaoks probleemne. Mida teha, kui oled kuumalaine ajal rase?!

Teadlased vaatasid läbi 29 varasemat uuringud, mis hõlmasid pea 19 000 inimese kohta enam kui sajandi jooksul kogutud andmeid. 

Autorite sõnul oli tulemus ühemõtteline: enne sündi liialt kuuma ilmaga kokku puutunud inimesi kimbutasid hilisemas elus tõsised tervisemured. Uuringutes leiti, et kuumalaine ajal üsas olnud lapsed said hiljem õppetööga kehvemini hakkama, nende sissetulek jöi madalamaks, suurenes riks südamehaiguste ja kõrgvererohutõve, lapseea astma ja kopsupõletiku, alatoitumuse või ülekaaluga. Samuti suurenes söömishäirete ja skisofreenia risk. 

Näiteks USA vähendas iga raseduse esimese trimestri jooksul enam kui 32 °C käes veedetud päev lapse aastast sissetulekut 30-aastasena 56 dollari võrra.

Kust läheb aga liiga kuuma ilma piir, olenes uuritud mõjust: näiteks lapse tulevane majanduslik käekäik hakkas kannatama alates 28 kraadist, ent astmarisk võis kerkida juba 24,6 kraadi juures.

(Allikad: Teadusajakiri BMC Pregnancy and Childbirth, ERRi teadusportaal Novaator)

Mida teha, kui oled kuumalaine ajal lapseootel?

  1. Joo palju vett, vähemalt 8-10 klaasi päevas. Võid juua vahepeal ka mineraalvett või teisi Väldi kohvi. 
  2. Riietu heledatesse, lohvakatesse, naturaalsetest hingavatest materjalidest riietesse - kerge puuvill, kerge lina on ideaalsed. Kanna ka peakatet.
  3. Vähenda füüsilist aktiivsust, ära rassi kuuma käes! Jäta kehalist aktiivsust nõudvad tegevused nagu suurem kodus toimetamine, joogatrenn jms jahedamaks ajaks hilisõhtul või varahommikul või tee seda jahutatud ruumides, hullu kuumalaine korral loobu neist üldse. 
  4. Otsi jahedamaid kohti kus viibida ning kui see pole võimalik, käi end tihti jahedas vees (ujumas või duši all) jahutamas, et vältida keha ülekuumenemist.
  5. Söö kergeid jahedaid toite ja väldi raskeid, vürtsikaid, kuumasid toite. Söö vähe korraga ja tihti.