Juba praegu võib iga platsenta sisaldada mikroplasti. Mis saab edasi?

Juba praegu võib iga platsenta sisaldada mikroplasti. Mis saab edasi?

26. Feb 16:51 Emmede Klubi Emmede Klubi

Äsja teadusajakirjas Toxicological Sciences avaldatud uuringus leidsid teadlased iga analüüsitud platsenta koest mikroplasti. Kõige enam leiti sellist plastikut, mida kasutatakse plastpudelite ja kilekottide tegemiseks.

Esimest korda leiti mikroplasti platsentast juba aastal 2020. Nüüd oli teadlaste eesmärk uurida, kui levinud on plastiku sisaldus platsentas tänaseks ning mis sorti plastikut platsentasse jõuab.

Juhtus aga nii, et mikroplasti leiti igast uuringusse kaasatud platsentast (62 platsentat). Platsentad sisaldasid plastikut vahemikus 6,5-790 mikrogrammi ühe grammi koe kohta.

Kõige enam leiti platsentadest polüetüleeni, mida kasutatakse kilekottide ja plastpudelite valmistamiseks. Samuti leiti PVC-d, nailonit ja isegi polüstüreeni. 

Mikroplasti kogus meie ümber aina suureneb. Teadlased peavad järgmiseks uurima välja, kui palju mikroplasti jõuab kaheksa kuuga platsentasse koguneda, kas mikroplast võib kanduda edasi ka lootele ning milline on mõju loote arengule ja inimese tervisele.

Mikroplastiks nimetatakse plastmassi lagunemise teel tekkivaid tibatillukesi plastmassitükke. Mikroplast jõuab keskkonda nt sünteetilistest kiududest riiete pesemisel, hügieenitoodetesse lisatud mikroplastmassiterade kraanist alla laskmisel, kõikvõimalike plastmasstoodete loodusesse jõudmisel vees lagunedes.