Gestatsioonidiabeet on haigus, kus last ootaval emal tekib pärast 20. rasedusnädalat veresuhkru taseme mõõdukas tõus. Diagnoosi täpsustamiseks viiakse läbi glükoosi taluvuse test (GTT). Rasedusaegse diabeedi tekke võimalused on suuremad riskigruppi kuuluvatel rasedatel.
Haiguse riskitegurid on järgmised:
•mõnel lähisugulasel on (olnud) diabeet,
•naine on varem sünnitanud lapse sünnikaaluga üle 4500 g,
•raseda vanus on rohkem kui 40 aastat,
•raseda uriinist on leitud suhkrut,
•eelmise raseduse ajal on täheldatud veresuhkru taseme tõusu (kui naine põdes gestatsioonidiabeeti eelmise raseduse ajal, siis suure tõenäosusega tekib see tal ka järgmise raseduse puhul).
Sageli ei tunne naine ise oma tervises mingit muutust, küll aga tunnetab seda tema üsas arenev loode. Kõik toitained liiguvad looteni lõhustatud kujul ema vere kaudu, muutes sel viisil loote veresuhkru taset. Loode ei kasuta ema insuliini, vaid püüab seda normaliseerida ise insuliini tootes. Lisainsuliin, mida loote organism toodab, sunnib teda aga liiga suureks kasvama.
Teatud hulgal gestatsioonidiabeeti põdevatest rasedatest tekib liiga palju lootevett, mis on omakorda enneaegse sünnituse riskifaktor. Samuti on gestatsioonidiabeeti põdevatel naistel sageli suurekaalulised lapsed (> 4500 g), mis tähendab, et laps ei pruugi sünnitusteedest läbi mahtuda ja võib tekkida keisrilõike vajadus. Kui veresuhkru tase on kõrge, on suurem ka infektsioonide tekkerisk. Sageli esinevad neeruvaagna põletikud või sümptomiteta kulgev bakterikandlus. Vajalikuks võivad osutuda regulaarsed vere- ja uriinianalüüsid, et kontrollida suhkrusisaldust ja välistada infektsiooni.
Kuidas gestatsioonidiabeedi korral toituda?
• Sööge mitmekülgset toitu (piima-, liha- ja teraviljatooted, juur- ja puuviljad jne).
• Toituge regulaarselt, jagage kogu päeva toit 5-6 toidukorrale. Sööge iga päev kindlasti hommiku-, lõuna- ja õhtusööki ning 2-3 vaheeinet.
• Sööge piisavalt aedvilju, puuvilju ja marju (0,5 kg päevas).
• Teraviljatoodetest eelistage täisteratooteid.
• Suurenenud kaltsiumivajaduse täitmiseks tarvitage päevas 3-4 klaasi piimatooteid ja mõni viil juustu. Eelistage väherasvaseid piimatooteid.
•Toidurasvadest eelistage taimeõli.
• Vähendage oluliselt suhkru tarbimist. Maiustusi võite endale lubada vaid harva.
• Janu puhul eelistage vett, mitte karastusjooke.
• Järgige taldrikureeglit: 1/2 taldrikust täitke juur- või köögiviljaga, 1/4 taldrikust kartuli, riisi või pastaga ning viimane 1/4 taldrikust kana, kala või väherasvase lihaga.
Pärast sündi on lapsel raske kohe insuliini sekretsiooni normaliseerida ning tulemuseks on veresuhkru järsk langus. Olukorra parandamiseks tuleb last tihedamini sööta. Lisaks teeb meditsiinipersonal lapsele vajalikke analüüse ja tarvidusel osutab abi.
Gestatsioonidiabeeti saab kontrolli all hoida oskusliku toiduvaliku ja jõukohase füüsilise aktiivsusega. Veresuhkur tuleb hoida vahemikus 5,6-6,7 mmol/l. Kui veresuhkur jääb liiga kõrgeks, on selle
normis hoidmiseks vaja kuni raseduse lõpuni insuliinravi teha.
NB! Insuliini manustamise vajadus on ajutine.
Kui Teil on olnud rasedusaegne diabeet, on vaja Teid jälgida ka sünnituse järel. Kuigi veresuhkur normaliseerub 2-7 päeva jooksul pärast sünnitust, haigestub 40-60% gestatsioonidiabeeti põdenud naistest 10-15 aasta möödudes insuliinsõltumatusse diabeeti ehk II tüübi diabeeti. Seetõttu peaksite minema kuus kuud pärast sünnitust perearsti juurde oma veresuhkrut kontrollima. Hiljem tuleks Teie veresuhkrut kontrollida korra aastas.
Küsimuste korral pöörduge palun ämmaemanda või raviarsti poole. Toiduvalikust ja insuliinravi vajalikkusest informeerib Teid endokrinoloog või diabeediõde.
Rasedusdiabeeti põdeva naise soovituslik toiduainete valik:
Jahud, jahutooted, tangained - Täisterajahust tooted: leib, sepik, täisterasai, makaronid, riis, neljaviljahelbed, kaerahelbed, tatar (ei sobi: lehttaignast saiakesed ja pirukad)
Köögiviljad, salatid, puuviljad - Kõik värsked ja külmutatud köögiviljad: uba, roheline hernes, mais, tomat, kurk, paprika, kapsas, porgand, keedetud kartul, värsked puuviljad (ei sobi: loomse rasvaga praetud köögiviljad, viinamarjad, kuivatatud puuviljad, kartulikrõpsud, soolased köögiviljahoidised)
Maitseained - Pipar, vürts, sinep, ketšup, maitsetaimed, maitseainete segud (ei sobi: rohke soolaga maitsestatud toidud, majonees)
Supid - Kala-, kana-, ja köögiviljasupid (ei sobi: rasvased supid, hapukoore lisamine supile, piimasuppi tarbida harva)
Piimatooted - Väherasvased piimatooted, vähese suhkrusisaldusega jogurt, kuni 17% rasvasisaldusega juust (ei sobi: rasvane piim >2,5% rasva, rasvased juustud, kondenspiim, koorejogurt, rõõsk koor, hapukoor 20% rasva).
Kala - keedetud või hautatud kala (ei sobi: kalamari, angerjas, loomse rasvaga praetud kala)
Mereannid - homaar, austrid, kamm- ja merekarbid
Liha - Kana ja kalkuniliha (ilma nahata), loomaliha, jänese-,vasika- ja linnuliha (ei sobi: keedusink, kanavorst, maks- kuni 2 korda kuus, sealiha, part, hani, rasvased vorstid, pasteedid, peekon, viinerid, sardellid)
Rasvad - taimsed õlid (ei sobi: margariin, seapekk, searasv)
Magustoidud - puuviljasalat (ei sobi: koorejäätis, koore või võiga valmistatud kastmed, puding)
Küpsetised - ei sobi: rasvased pirukad ja koogid, küpsised
Pähklid - ei sobi: kookospähkel, soolapähklid
Maiustused - ei sobi: šokolaad, assortiikommid, iiris, halvaa, pumatikommid
Joogid - vesi, tomatimahl, tee, kohv (ei sobi: šokolaadijoogid, lisatud suhkruga mahlad, mahlajoogid ja nektarid, limonaad, sprite, fanta, coca cola, iiri kohv, alkohol)
Allikas: Ida-Tallinna Keskhaigla